Dit is wat je van deze Zweedse serie over samengestelde gezinnen kunt leren

Dit is wat je van deze Zweedse serie over samengestelde gezinnen kunt leren Dit is wat je van deze Zweedse serie over samengestelde gezinnen kunt leren Dit is wat je van deze Zweedse serie over samengestelde gezinnen kunt leren

Gescheiden ouders, stiefkinderen, of andere ingewikkelde gezinsconstructies: je kiest er vaak niet voor, maar je zit er aan vast – hoe je het ook wendt of keert. Gelukkig helpt deze serie je op een grappige manier een spiegel voor te houden.

Als je betrokken bent bij een of andere vorm van een samengesteld gezin, bij stiefkinderen of co-ouderschap, is de Zweedse Netflixserie ‘Bonusfamiljen’ (2017) een leuke kerstvakantie-kijktip. Op dit moment maakt NBC er een Amerikaanse serie van, want gezinnen zijn ‘hot’, aldus de zender. ‘Bonusfamiljen’ begint met twee mensen die net bij elkaar zijn, allebei kinderen uit een vorig huwelijk hebben en samen nog een nieuw kindje krijgen. Het gaat op een grappige manier over alle problemen die bij zo’n situatie komen kijken. Zoals stiefkinderen die niet met elkaar overweg kunnen, exen die jaloers zijn.

Grappig en herkenbaar

Mijn ex (de vader van mijn derde kind) tipte me op de serie. ‘Als je dat ziet, doen wij het best goed,’ merkte hij op. Ik was nieuwsgierig hoe ‘niet goed’ er dan zou uitzien, maar de serie is vooral grappig en erg herkenbaar. De problemen zijn nogal uitvergroot, maar ik denk dat de meeste mensen die in ingewikkelde gezinsconstructies zitten, er wel iets van zichzelf in terug vinden.

Inspiratie

Herkenbaar is het feit dat we allemaal ontzettend hard ons best doen, maar dat het af en toe moeilijk is. Zoals de stiefvader die steeds leuke dingen verzint, maar op een muur bij stiefzoon stuit en dan na een tijdje boos wordt, waardoor al zijn leuke dingen in het niet vallen. De moeder die steeds probeert alles in harmonie te laten verlopen en iedereen bij elkaar wil brengen, soms tegen beter weten in – mensen kunnen nu eenmaal niet in één klap al hun gekwetste gevoelens opzij zetten.

Twee keer gescheiden, zes kinderen

Zweedse regisseur van de serie, Felix Herngren (50) is zelf twee keer getrouwd geweest en ook twee keer gescheiden, hij heeft zes kinderen. Zijn broer Mans Herngren (52) is drie keer getrouwd, drie keer gescheiden, en heeft twee kinderen. In een interview maken ze er een grap over: die scheidingen hebben op werkgebied veel inspiratie opgeleverd.

Een bonusfamilie – in welke vorm dan ook – is een gezin dat bestaat uit meer dan twee volwassenen. De serie start met een scene waarin ze met alle betrokken ouders bij de relatietherapeut zitten. Want hoe je het ook wendt of keert, je gaat een soort relatie voor altijd aan met je ex. En diens nieuwe partner. Ze worden familie van je. Of je wilt of niet, of het uitkomt of niet, of je ze zelf had uitgekozen of – meestal – niet. Als je dat in goede banen kunt leiden, op een of andere manier, is dat al heel bijzonder.

Over auteur
Kinderen verrijken je leven, maar zorgen tegelijkertijd voor enorme puinhopen in huis en hoofd. Ervaringsdeskundige Pauline Bijster (vier kinderen in de leeftijd van 11, 9, 4 en 2) vertelt hoe zij het aanpakt.
Volgend artikel
Stel je open voor de dingen die je niet wil voelen – dan pas kun je veranderen
Stel je open voor de dingen die je niet wil voelen – dan pas kun je veranderen