Susan Smit over de gouden les die onze kinderen in corona-tijd leren

Door Susan Smit
Susan Smit over de gouden les die onze kinderen in corona-tijd leren Susan Smit over de gouden les die onze kinderen in corona-tijd leren Susan Smit over de gouden les die onze kinderen in corona-tijd leren

Het spijt me voor je, lieverd, het afzwemmen gaat niet door. De ouders mogen niet bij je dansoptreden zijn, maar de danslerares maakt een filmpje. Helaas is het judo-examen afgelast. En schoolreisjes zijn dit jaar van de baan. Met verwondering bezie ik de reactie van mijn kinderen.

Er is wel wat teleurstelling, maar daarna worden er schouders opgehaald en blikken verlegd naar andere dingen. Er is geen slachtofferschap, geen verontwaardiging. Het komt wel weer een andere keer.

Wees wendbaar

De corona-crisis heeft veel nadelen, maar het levert ook iets moois op. Bij mijn kinderen is een besef ingedaald dat bij mij veertig jaar op zich liet wachten: alles is ten diepste onzeker. Maak plannen en leg je erbij neer als het anders loopt. Wees creatief en zoek een weg om het obstakel dat zich opeens aandient. Wees wendbaar als het leven daar om vraagt.

Gouden kwaliteit

Wendbaar zijn is een gouden kwaliteit. In een verzorgde samenleving als de onze, en bij het uitblijven van grote persoonlijke rampen, is dat niet per se een kwaliteit die bij jonge mensen wordt aangeboord. De dingen gingen toch vooral zoals we ze hadden bedacht en als ouders haalden we de kastanjes uit het vuur en de beren van de weg. Daarmee zagen we misschien over het hoofd dat onze kinderen zich op die manier weinig bekwamen in het opvangen van tegenslagen. Ze ontwikkelen nauwelijks weerbaarheid voor als er later in hun leven dingen misgaan of tegenvallen.

Verworvenheid

De kinderen die in corona-tijd opgroeien, hebben ondervonden dat mensen hun beloften soms uit overmacht moeten verbreken, dat plannen doorkruist worden, dat alles op het laatste moment geannuleerd kan worden. Dat betrekken ze niet op zichzelf; ze zien het niet als een groot onrecht, een boete of een straf. Ze beschouwen het als onderdeel van het leven. De grond onder hun voeten verschuift niet als er weer eens iets niet doorgaat, want ze zoeken hun zekerheid en veiligheid dieper dan de grillige omstandigheden. Ze leren, elke dag dat deze epidemie voortduurt, te ontspannen bij het niet-weten. Dat is een verworvenheid van jewelste. Daar gaan onze kinderen de rest van hun leven iets aan hebben.

Meer Happinez?

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.
Volgend artikel
Is je hoogsensitieve kind overprikkeld? Dit kan helpen
Is je hoogsensitieve kind overprikkeld? Dit kan helpen