Is mijn kind hoogsensitief? Doe de test!

Is mijn kind hoogsensitief? Doe de test! Is mijn kind hoogsensitief? Doe de test! Is mijn kind hoogsensitief? Doe de test!

Kriebelende stoffen of labeltjes in kleding, felle verlichting, geuren, geluiden, onverwachte gebeurtenissen: waar het ene kind het amper opmerkt of er achteloos de schouders voor ophaalt, kan het een ander kind flink dwarszitten. Is je kind hoogsensitief, dan betekent dit dat hij of zij zeer gevoelig is voor emotionele en zintuiglijke prikkels. Hoogsensitieve kinderen (ook wel: HSK’s) ontgaat niets. Ze pikken behalve zintuiglijke prikkels gemakkelijk de emoties van mensen in hun omgeving op en hebben zelf ook intense gevoelens.

Volgens de Amerikaanse arts en psychotherapeut Elaine Aron is zo’n 15 tot 20 procent van de mensen hoogsensitief. Het komt evenveel voor bij volwassenen als bij kinderen, en zowel bij jongens als meisjes.

Ongefilterd

Als je hooggevoelig bent, komt alles wat er om je heen en binnenin je gebeurt ongefilterd bij je binnen. Zelfs het zachtste geluid en de meest subtiele geur merk je op. Het verwerken van en reflecteren op al die prikkels kost veel tijd energie en zorgt bij veel kinderen voor angst of stress. Daar komt nog eens bij dat de gevoeligheid van hoogsensitieve kinderen niet altijd wordt opgemerkt of begrepen door de omgeving.

Omgaan met een hooggevoelig kind

De omgang met een hooggevoelig kind is niet altijd gemakkelijk. Vooral als je je als ouder niet in die hooggevoeligheid herkent, kan het moeilijk zijn om te begrijpen wat je kind nodig heeft. Waar niet-hooggevoelige kinderen (en volwassenen) bijvoorbeeld al snel kalmeren na bepaalde prikkels – zoals lawaai in de buurt of een dag die anders loopt dan verwacht – werkt dat bij hooggevoelige kinderen anders. Zij denken veel dieper en langer na over wat er gebeurt en hebben meer tijd nodig om weer tot zichzelf te komen. En waar een niet-hooggevoelig kind na een spannende dag doodvermoeid als een blok in slaap valt, ligt een hooggevoelig kind soms nog uren te malen over wat hij of zij heeft meegemaakt.


Positief

Hooggevoeligheid is geen aandoening of ziekte en ook zeker niet alleen een last. Het kan juist ook hele mooie eigenschappen met zich meebrengen. Zo zijn veel hoogsensitieve kinderen zijn erg creatief en scherpzinnig, hebben ze veel oog voor detail, aandacht voor de mensen en de wereld om zich heen en een sterk ontwikkelde intuïtie. Als je snapt wat je hooggevoelige kind voelt en ervaart, kun je daar als ouder bewust op inspelen. Je kunt je zoon of dochter dan beter steunen en samen zoeken naar manieren om zo goed mogelijk met al die dagelijkse prikkels om te gaan.

Test of je kind hooggevoelig is

Vermoed je dat jouw kind hoogsensitief is? Ontdek het met deze test. Beantwoord de vragen zo eerlijk mogelijk. Antwoord met ‘ja’ als de stelling van toepassing is op jouw kind of gedurende een aanzienlijke periode in het verleden van toepassing was. Antwoord met ‘nee’ als de stelling niet speciaal of helemaal niet opgaat voor je kind.

Wil je na de test meer informatie ontvangen over hooggevoeligheid en kinderen? Vink dan onze voorwaarden aan. Je kunt je daarna op ieder gewenst moment weer uitschrijven.

 

Denk je dat je zelf hooggevoelig bent, doe dan deze test.

Meer Happinez?

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.
Volgend artikel
Zo ga je om met een hooggevoelig kind
Zo ga je om met een hooggevoelig kind