Begin je dag goed, dan kan ie niet meer stuk

Fotografie Beeld Jose Alfredo Lerma Contreras
Begin je dag goed, dan kan ie niet meer stuk Begin je dag goed, dan kan ie niet meer stuk Begin je dag goed, dan kan ie niet meer stuk

Een goed begin van je dag is het halve werk. Letterlijk, want je zit beter in je vel wanneer je op een fijne manier bent opgestaan, en dus komt er meer uit je handen. Vijf tips voor een energieke start.

Neem de tijd

Ook al is het nog zo fijn onder de wol, probeer tijd te maken voor je ochtendritueel. Het is fijn om een uur te hebben tussen het moment dat je je benen uit bed zwaait en het dichtslaan van de deur. Vind je opstaan lastig, dan is de verleiding misschien groot om in zo weinig mogelijk tijd door het huis te snellen. Maar juist dan doe je jezelf een plezier als je in de ochtend wat meer tijd neemt, want het komt je concentratie en fitheid op je werk ten goede. Stop je nieuw verworven ochtendtijd niet vol met taakjes: dan ga je nog steeds gehaast de deur uit. Het huis opruimen komt later wel.

Gebruik de avond tevoren

Als je je ’s ochtends minder energiek voelt, kun je de avond tevoren alvast gebruiken voor een deel van je ochtendritueel. Zorg dat de ingrediënten voor je ontbijt alvast klaarstaan, dat het huis opgeruimd is (van een troeperige keuken word je niet vrolijk) en je kleren klaarliggen. De krant, een outfit waar je je goed in voelt: allemaal dingen die de start van je dag plezierig maken. En ga op tijd naar bed: des te makkelijker sta je ook weer op.

Eet!

Je ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Het geeft je dag een kickstart, helpt je stofwisseling op gang, én het is heel belangrijk als je denkwerk moet verzetten. Een groot deel van de energie die we binnenkrijgen, gaat namelijk naar ons brein. Hoe meer je varieert, hoe beter en hoe leuker: een kom lekkere SKYR met zaden, vruchten en noten, boekweitpannenkoeken, wentelteefjes van volkoren brood, een gepocheerd eitje… jummie!

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Inclusief dosha-test

Mediteer

Als je met een opgeruimd gemoed aan je dag wilt beginnen, is meditatie een goed idee. Een ochtendmeditatie hoeft helemaal niet lang te duren. Het kan al in vijf of tien minuten, en je kunt het zelfs vanuit je bed doen. Houd wel wat meer tijd vrij dan de strikte tijd die er voor de meditatie nodig is, want het is niet ontspannen mediteren met een superstrakke ochtendplanning.

Beweeg

Misschien denk je nu: hoor eens, een uur de tijd ’s ochtends, en dan ook nog bewegen? Maar ook daarvoor geldt: het hoeft niet lang te duren. Door een paar yoga-oefeningen te doen haal je de slaap uit je lichaam, je bloed gaat stromen en je voelt je leniger. Maar ook van een korte wandeling of een stukje fietsen word je goed wakker. Heb je een zittend beroep, dan is tien minuten of een kwartiertje bewegen in de ochtend echte winst.

Tijdens het Happinez festival dekken we in samenwerking met Arla SKYR elke dag een mooie ontbijttafel voor een select gezelschap. Wil je een plaatsje aan de ontbijttafel? Dat kun je in augustus aangeven als je een stoel/matje reserveert voor de sessies die je wilt bijwonen.

Volgend artikel
Of je nu 20, 50 of 70 bent: een handstand maken doe je zo
Of je nu 20, 50 of 70 bent: een handstand maken doe je zo