4 inzichten voor een betere relatie met je lichaam

4 inzichten voor een betere relatie met je lichaam 4 inzichten voor een betere relatie met je lichaam 4 inzichten voor een betere relatie met je lichaam

Sporten doen we vaak vooral om af te vallen en er beter uit te zien (wat dat zogenaamde ‘beter’ dan ook moge zijn) in plaats van omdat het gezond is een goed gevoel geeft. Sterker nog: de sportschool is bij uitstek een plek waar je je behoorlijk onzeker over je lichaam kunt voelen. Niet zo gek dus, dat je jezelf soms van de bank af moet pellen om überhaupt je sportkleding aan te trekken. Zonde, dat wel.

Met een andere, positievere kijk op jezelf maak je de relatie met je lichaam een stuk liefdevoller. Dan wordt bewegen – zelfs als je helemáál geen sportief type bent – vanzelf weer een feestje. Waardoor je weer nóg meer van je lichaam gaat houden… Enfin. Zo doe je dat:

1. Beschouw eten en bewegen als twee aparte zaken

Sta het jezelf toe om van een maaltijd (of dat riante stuk chocolade) te genieten, zonder je af te vragen of je vandaag wel genoeg calorieën hebt verbrand. Door altijd de nadruk te leggen op calorieën versterk je het slankheidsideaal en luister je niet meer naar je eigen lichaam. Dit soort gedachten zorgen voor een negatieve relatie tussen voeding en bewegen:

  • Ik moet iets doen om de calorieën van dat stuk taart te verbranden, ook al ben ik doodmoe.
  • Ik heb niet gesport vandaag, dus geen dessert voor mij.
  • Gisteren heb ik me echt laten gaan; vandaag een verplichte balansdag.
  • Dat broodje ziet er zó lekker uit. Hoe lang moet ik vandaag nog bewegen om het te verdienen?

2. Leer (beter) te luisteren naar je lichaam

Ieder lichaam – jup, ook dat van jou – heeft van nature behoefte aan beweging. Als je sporten als een moetje ziet, voed je daarmee het idee dat lichaamsbeweging iets onplezierigs is. Respecteer de behoeften van je lijf: kom in beweging, maar gun jezelf ook rustdagen. En forceer vooral niets. Het kan helemaal geen kwaad jezelf af en toe een beetje te pushen, maar maak van sporten geen lijdensweg. Er is een verschil tussen jezelf uitdagen en jezelf straffen.

3. Focus op andere voordelen dan gewichtsverlies

Welke dat zijn, is heel persoonlijk. Een paar voorbeelden:

  • Als je last van stress hebt, helpt wandelen je om te ontspannen.
  • Een fietstocht met je lief, kinderen of een vriend(in) is een leuke manier om samen tijd door te brengen.
  • Boksen en andere explosieve sporten zijn perfect om frustraties kwijt te raken.
  • Een uur dansen op je favoriete muziek maakt je vrolijk.
  • Teamsport is een ongedwongen manier om nieuwe mensen te leren kennen.

4. Maak plezier

Iets dat je leuk vindt, houd je gemakkelijker vol. Zoek naar iets waarvan je echt zin krijgt om in beweging te komen. Is hardlopen of met gewichten werken he-le-maal niet jouw ding? Probeer iets anders. Yoga, wandelen, volleybal: alternatieven genoeg. Of kies een vorm van bewegen die überhaupt niet voelt als sporten. Ook dansen in je eigen woonkamer, wandelen langs het strand of een fietstochtje maken in de omgeving tellen als lichaamsbeweging.

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.

Meer lezen over zelfliefde?

Word een meester in zelfliefde met deze 5 rituelen.

Volgend artikel
14 gewoonten waarmee je jezelf tekort doet
14 gewoonten waarmee je jezelf tekort doet