Draagt selderijsap bij aan je gezondheid?

Draagt selderijsap bij aan je gezondheid? Draagt selderijsap bij aan je gezondheid? Draagt selderijsap bij aan je gezondheid?

Bleekselderij is bezig aan een opmars. Volgens Gywneth Paltrow, actrice en de vrouw achter Goop, zou het een wondermiddel zijn voor allerlei kwalen. Maar is het groene goedje werkelijk zo heilzaam voor je lijf? Wij zochten het uit.

De rijke geschiedenis van de selderij

Als familie van de wortelen, peterselie en koriander, werd de selderij al in 1325 voor Christus gebruikt voor onder andere medicinale doeleinden. Charles Davis, een plant-evolutiebioloog aan de Harvard University, ontdekte dat Egyptenaren destijds wilde selderij in het graf van koning Toetanchamon hebben geplaatst. Mogelijk waren zij toen al erg te spreken over de kracht van de groene stengels.

Vitamineboost

Het drinken van selderijsap schijnt goed te zijn voor ons lijf. Pers met een slowjuicer het sap uit een selderij en drink een glaasje op een lege maag. Volgens verschillende bronnen een perfecte manier om je dag te beginnen. Selderijsap bevat namelijk een goede hoeveelheid vitamine K (nodig voor een goede bloedstolling), een hoeveelheid vitamine A (van belang voor de opbouw van haarvaten en daarmee voor de gezondheid van alle cellen), vitamine B-2 en B-6 en vitamine C. Verder bevat de selderijplant en de zaden chemicaliën die voedingsdeskundigen fytonutriënten noemen. Deze chemicaliën hebben krachtige antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen.

Ook zou het sap van bleekselderij hét middel zijn tegen psoriasis, chronische vermoeidheid, spijsverteringsproblemen en verschillende auto-immuunziekten. Zo pleit ook Anthony Williams die het boek ‘Medical Medium Celery Juice’ schreef waarin hij zijn adviezen over het drinken van selderijsap deelt met zijn grote schare fans.

Volgens velen is de bleekselderij dan ook wel te categoriseren in het ‘superfood spectrum’. Het sap is een goede bron van foliumzuur, kalium, mangaan, pantotheenzuur, en verschillende voedingsvezels. Maar al met al is de hydraterende werking met kop en schouders de winnaar van alle punten die de bleekselderij tot een ‘superfood’ maken.

Wondermiddel?

We spraken al over de bijdrage aan je dagelijkse hydratatie door het drinken van selderijsap. Het drinken van het sap komt voornamelijk overeen met het drinken van een glas water, aangezien het voor 94 procent uit water bestaat. De vezels gaan tijdens het persen helaas grotendeels verloren, waardoor de bleekselderijstengel dus minder doet voor je buik en darmen.

Volgens meerdere voedingsdeskundigen is selderijsap al met al geen wondermiddel. Het drinken van het sap is echter áltijd een gezonde keuze. Het drinken van groentesappen wordt daarom ook altijd toegejuicht.

Volg je onderbuikgevoel

Uiteindelijk is het het aller belangrijkste dat jij voor jezelf een gezonde keuze maakt en precies dat doet, waar jouw lijf behoefte aan heeft. Of dat nu met een glas selderijsap in de ochtend is of niet. Volg je gevoel zouden wij zeggen!

Meer lezen?

  • Ook zo dol op sap? Lees hier ons recept voor een waterkers-perensmoothie
  • Leven zonder afval? Zo doe je dat! Vier vragen aan ‘zero waste’ zussen Jessie en Nicky Kroon
  • Deze planten zijn een goede tip als je niet zulke groene vingers hebt
Volgend artikel
De helende connectie tussen buik en brein
De helende connectie tussen buik en brein