In de winter steken bepaalde kwaaltjes net iets vaker de kop op. Daarom ging ons keukenteam aan de slag met ingrediënten die bewezen goed voor je zijn. Want als je weet dat een maaltijd behalve lekker, ook gezond is voor lichaam en geest, smaakt alles dubbel zo goed.
Probeer bijvoorbeeld een van deze recepten:
Winterse salade met pompoen voor een stralende huid, kikkererwten voor sterke spieren en ontstekingsremmende boerenkool
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd 1⁄2 pompoentje in parten en leg deze op een bakplaat. Besprenkel royaal met olijfolie en bestrooi met zout naar smaak. Zet de bakplaat in de oven en rooster de pompoen in ongeveer 30 minuten tot hij zacht is en licht geblakerd aan de randjes. Verwijder de nerf uit 350 gram jonge boerenkoolbladeren en scheur in kleinere stukken. Als de kool niet zo mals is, doe ‘m dan in een kom en overgiet met kokend water. Laat een minuut staan en laat goed uitlekken of slinger droog.
Doe voor de dressing 11⁄2 deciliter rijst azijn, 1⁄2 deciliter lichte sojasaus en 3 eetlepels sesamolie in een kommetje en klop tot een egale massa. Verhit een kleine koekenpan op matig vuur en rooster hierin 150 gram gemengde zaden en noten (b.v. amandelen, hennepzaad en zonnebloempitten) in een minuutje geurig. Schik de boerenkool en geroosterde pom- poen op een schaal. Verdeel er 150 gram gare kikkererwten (blik) overheen en de geroosterde zaden en noten.
Besprenkel met de dressing en serveer.
Zoete aardbeienpopcorn voor een beter humeur
Vermaal 150 gram gevriesdroogde aardbeien in een vijzel tot poeder. Doe 2 eetlepels kokosnoot olie samen met 150 gram popcornmais in een hoge pan en doe de deksel erop. Verhit op matig vuur tot alle korrels gepoft zijn; dit duurt een minuut of drie. Doe de popcorn in een grote schaal en strooi het aardbeienpoeder eroverheen. Hussel om tot alle korrels zijn bedekt met het poeder en serveer.
Lijst met helende ingrediënten
- Ontstekingremmende omega 3 en antioxidanten vind je onder andere in lijnzaad, chiazaad, cashewnoten, kiemgroenten, boerenkool, spinazie, bessen, tomaten, groene thee, kurkuma.
- Zet voor gezonde darmflora regelmatig voedsel boordevol vezels en probiotica op het menu, zoals zuurkool, yoghurt, kimchi, kefir, tempeh, bonen, linzen, uien , knoflook, aardpeer, paddenstoelen.
- Tryptofaan en koolhydraten hebben een positief effect op je stemming. Ze zitten in bananen, kaas, dadels, mais, aardappels, rijst, havermout.
- Proteïnerijk voedsel voor sterke spieren, bijvoorbeeld amandelen, pinda’s, hennepzaad, erwten, bonen, linzen, kikkererwten, tofu, quinoa, tempeh, soja, seitan.
- Voor een stralende huid is onder andere vitamine E, caroteen, omega 3 en biotine nodig. Dat zit in eieren, amandelen, wortels, zonnebloempitten, abrikozen, pompoen, zoete aardappel, avocado.
Chinese hartige rijstepap voor gezonde darmen
Doe 2 liter groentebouillon in een pan en voeg 200 gram rijst toe. Breng aan de kook, draai het vuur heel laag en laat 2 uur zachtjes pruttelen onder af en toe roeren tot de rijst gaar is en de massa de dikte van pap heeft. Voeg eventueel tussentijds nog wat water of bouillon toe als de pap te dik dreigt te worden. Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe 450 gram gemengde paddenstoelen in een ovenschaal. Smelt 60 gram boter en verdeel dit over de paddenstoelen. Voeg een snuf zout toe en rooster de paddenstoelen 15 à 20 minuten. Schep af en toe om. Serveer de rijstepap in grote kommen. Zet de geroosterde paddenstoelen op tafel en kommetjes met edamameboontjes, kimchi, geschaafde verse gember en fijngeknipt korianderblad, waarmee de pap aangekleed en op smaak gebracht kan worden.
Paarse worteltaart met cashewroom voor een mooie huid
Begin een dag van tevoren met de cashewroom door 300 gram rauwe, ongezouten cashewnoten in een kom te doen. Voeg zoveel water toe dat ze onderstaan en laat ze een nacht weken. Giet af, laat uitlekken en maal ze met ongeveer 125 gram ahornsiroop in een blender tot room. Verwarm voor de cake de oven voor op 180 graden. Vet een cakevorm van 26 cm lang in en bekleed met bakpapier; dat gaat eenvoudiger als je het vel eerst verfrommelt en dan weer gladstrijkt. Zeef 200 gram bloem, 50 gram wit speltmeel, 1 theelepel bakpoeder en ½ theelepel baking soda boven een kom. Voeg ½ theelepel zout, 1 theelepel kaneel en ½ theelepel gemberpoeder toe en roer door elkaar. Breek boven een andere kom 4 eieren. Voeg 125 gram rietsuiker en 50 gram lichtbruine basterdsuiker toe en mix tot een bleke, dikke massa. Voeg in een dun straaltje 2½ deciliter olijfolie toe en blijf mixen tot alles goed vermengd is. Voeg 600 à 700 gram geraspte paarse wortels en 50 gram hennepzaad toe. Spatel de gekruide bloem door de ei-wortelmassa en doe het beslag over in het bakblik. Bak de cake in 45 à 55 minuten gaar en bruin. Controleer met een breinaald of een satéprikker of de kern gaar is. Serveer lauw of koud met de cashewroom.
Beeld: fotografie door Jeroen van der Spek, styling door Cyn Ferdinandus