De keuken is het hart van het huis. Hier wordt getoverd met smaak en geur, en worden zintuigen op de proef gesteld. Soms kun je er met magische ingrediënten een snufje wicca aan toevoegen. Zoals bij dit recept.
Voor een natuurreligie als wicca zijn ingrediënten die de geur van natuur oproepen extra magisch. Paddenstoelen doen dat bij uitstek.
Voor 4 personen
Verhit 4 eetlepels olijfolie in een grote stoofpan op hoog vuur. Bak 1 grote grofgehakte ui, 3 tenen fijngesneden knoflook en 6 takjes tijm omscheppend 5 minuten tot ze zijn gekaramelliseerd. Voeg 500 gram kastanjechampignons, 750 gram gemengde paddenstoelen, 200 gram gekookte kastanjes toe, allemaal grof gehakt, en bak nog 10 minuten tot ze bruin zijn. Meng 1 eetlepel bloem erdoor en breng op smaak met zout en peper. Giet 500 milliliter rode wijn en 300 milliliter paddenstoelenbouillon in de pan, breng aan de kook, zet het vuur lager en laat 30 minuten sudderen.
Breng de stoof op smaak met 1/2 tl versgeraspte nootmuskaat en 1 bosje platte fijngesneden peterselie.
Maak 250 gram grove, voorgekookte polenta volgens de instructies op de verpakking, met 500 milliliter havermelk en 1 liter paddenstoelenbouillon, het mag ook water zijn, maar bouillon heeft meer smaak. Voeg 2 eetlepels mierikswortel en 2 eetlepels extra vergine olijfolie toe, en breng op smaak met zout en peper.
Serveer de polenta in diepe borden met de stoof bovenop, garneer royaal met takjes tijm.
Beeld: fotografie door Saskia van Osnabrugge, styling door Maaike Koorman, receptuur & foodstyling door Ajda Mehmet
Dit is een recept voor hartverwarmende Golden milk.