Jezelf helen met je handen? Maak kennis met Jin Shin Jyutsu

Jezelf helen met je handen? Maak kennis met Jin Shin Jyutsu Jezelf helen met je handen? Maak kennis met Jin Shin Jyutsu Jezelf helen met je handen? Maak kennis met Jin Shin Jyutsu

Buikpijn, menstruatieklachten, hoofdpijn of verkoudheid verlichten? Ga aan de slag met Jin Shin Jyutsu, wat vrij vertaalt betekent: de kunst van de bron zelf toepassen.

Jin Shin Jyutsu is een methode om jezelf te helen met je handen. Jouw lichaam is een centrum van energie en op het moment dat er iets uit balans is, word je ziek, moe of zwaarmoedig.

Hoe raakt er iets uit balans? Door overbelasting op fysiek, emotioneel of spiritueel vlak. Die overbelasting kun je soms voorkomen, maar vaak ook niet, want je leeft en dat gaat niet altijd in harmonie. Wel is het fijn om te weten hoe je de energiestroom zelf kunt herstellen. Jin Shin Jyutsu in drie stappen.

1. Houd je vingers vast

De vingers aan zowel je linker- als je rechterhand hebben een centrale rol in de Jin Shin kunst. Je linkerhand staat hierbij voor het verleden, de rechter voor het heden. Al je vingers staan voor een emotie en zijn verbonden met twee organen. Zo staat de duim (maag, milt) voor zorgen, wijsvinger (nieren, blaas) voor angst, middelvinger (lever, gal) voor woede, ringvinger (longen, dikke darm) voor verdriet en pink (hart, dunne darm) voor onzekerheid. Vaak last van spanning in je longen? Houd je ringvinger dan vast als je in de trein zit of thuis op de bank. Neem hier even de tijd voor, zodat je je focus daar kunt brengen en ervaar of je verschil opmerkt.

2. Bewust ademhalen

Om je energie te laten stromen, is ademhalen heel belangrijk. Ben je gespannen, dan verkort je onbewust je ademhaling, waardoor je last krijgt van je lijf. Bewust ademhalen helpt hierbij. Adem minstens een minuut lang diep in en uit en je zult merken dat de rust in je lijf langzaam terugkeert. Door bewust in en uit te ademen, sta je open voor het ontvangen van nieuwe levensenergie. Dus: slecht nieuws gekregen, in een ruzie beland of een presentatie te geven? Adem. Daarvoor hoef je je niet terug te trekken uit de situatie, adem gewoon in en uit.


3. Veiligheidsenergiesloten

Volgens de Jin Shin Jyutsu heeft je lijf 26 veiligheidsenergiesloten. Dat zijn plaatsen op je lichaam die belangrijk zijn voor de energiestroom en die bij disbalans spanning omzetten in pijn of ziekte. Deze plekken kunnen verlichting door middel van Jin Shin gebruiken. Je voorhoofd, handpalmen, onderrug en knieholtes zijn vier voorbeelden van dit soort plekken. Door je handen in vaste combinaties naar deze plekken te brengen als je er pijn hebt, kun je de energie daar zelf herstellen. Uiteraard zijn er ook Jin Shin therapeuten die dit doen, maar het leuke aan Jin Shin is dat je de mogelijkheid hebt om het zelf te beoefenen, waardoor je meteen iets kunt doen op momenten van spanning of pijn.

Meer weten?

Over auteur
Verhalen vertellen en het mystieke onderzoeken; daar houdt tekstschrijver Fabienne Peters zich mee bezig. Haar missie? Op zoveel mogelijk plekken verhalen verspreiden die het leven zowel verdiepen als verzachten. Onderwerpen die raken, die net een beetje verder gaan en/of met één been in de taboesfeer blijven hangen.

Meer lezen over helen?

Zo heel je je innerlijke kind.

Volgend artikel
Zo ga je energiek het nieuwe jaar in
Zo ga je energiek het nieuwe jaar in