Adem jezelf naar geluk

Adem jezelf naar geluk Adem jezelf naar geluk Adem jezelf naar geluk

Zijn swami-naam, die hij kreeg van zijn leermeester Sri Sri Ravi Shankar, betekent ‘vol van licht’. En dat is goed gekozen, want de Indiase yogameester Swami Jyothirmayah (1972) straalt een aanstekelijke lichtheid uit. Zijn belangrijkste mantra: Life is joy! Vier het leven, adem diep en lach.

Pak je apengeest aan

Swami: “We worden niet moe van fysieke inspanningen, maar van onze monkey mind, die per dag rond de 50.000 gedachten produceert. Natuurlijk is het leven voor heel veel mensen vol uitdagingen. Er is werkdruk, stress, er zijn moeilijke situaties, dat is bijna niet te vermijden. Maar waar je wél invloed op hebt, is hoe je met al die uitdagingen omgaat. Bewust ademhalen is een belangrijk instrument om stress aan te pakken. Adem geeft vitale levensenergie, prana. Als die hoog is, kun je zoveel meer aan. Weet je dat de meeste mensen maar een derde van hun ademcapaciteit benutten? Hun adem is oppervlakkig en ze ademen niet goed uit. Terwijl dat zo belangrijk is om gifstoffen uit te blazen.”

Adem in, adem uit

“Je ademhaling en je gemoedstoestand zijn met elkaar verbonden. Als je boos bent, adem je heel snel, en meer in dan uit. En als je verdrietig bent, adem je traag en ondiep. Maar het werkt ook de andere kant op. Als je leert met je adem je kwetterende geest tot rust te brengen, dan vóel je je ook rustiger. Je slaapt beter en dieper, je werkt sneller. De voordelen, de vier i’s, zijn bewezen: je wordt innovatiever, je intuïtie verbetert, je hebt meer inspiratie en je intelligentie neemt toe, in die zin dat je onderscheidingsvermogen scherper wordt.”


We hebben alleen nu

“Eigenlijk is het niet zo belangrijk hoe lang we op deze planeet zijn. Het gaat erom hóe je dat doet. Stel dat je 120 jaar een miserabel leven leidt en niks toevoegt aan dat van anderen, wat is dat lange leven dan waard? En omgekeerd, als je kort leeft, maar vol vreugde en vertrouwen en je draagt bij aan het geluk van anderen, dan heeft je leven betekenis. Het heeft geen zin angstig en zorgelijk te zijn. We weten simpelweg niet wat er het volgende moment gaat gebeuren, laat staan over een paar maanden. Ook is het zinloos om in het verleden te blijven hangen en te denken: waarom overkwam dit me, waarom heb ik dat niet gedaan? Schuldgevoelens kosten onnodig veel energie, en je kunt het toch niet overdoen. Je zou jezelf moeten gunnen om minder met het verleden of de toekomst bezig te zijn en meer in het nu te leven. Net als een kind. Dat levert allemaal positieve dingen op, zoals enthousiasme, helderheid, inner peace. Ik zeg niet dat dat altijd makkelijk is. Maar daar zijn meditatie- en ademhalingstechnieken voor.”

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

Geluk vind je binnenin

“De bron van geluk zit binnen in ons. Soms vergeten we dat en zoeken we het buiten onszelf. Dat kan je tijdelijk verlichting brengen, maar niet permanent. Want niets is permanent. Het weer niet, ideeën niet, relaties niet. Alles verandert. Maar diep vanbinnen zit iets wat niet verandert: dat is wie je bent. Dat is je wezen, je spirit, je ziel. Die is onsterfelijk. Hoe meer je jezelf bent, hoe meer er een lach op je gezicht komt. Mensen vragen mij wel eens: als lachen zo natuurlijk is, waarom doen we het dan niet de hele dag? Dat komt omdat er stress is, omdat er een hoop van ons gevraagd wordt. Maar het is onze natuurlijke staat. Ooit was ieder van ons een onbekommerd blij kind. Onderzoek toont aan dat kleine kinderen meer dan vierhonderd keer per dag lachen, pubers rond de veertig keer en volwassenen soms dagenlang niet.”

“Om te glimlachen heb je maar vier gezichtsspieren nodig. Vier! Terwijl je er 72 gebruikt als je fronst of bedrukt kijkt. Het is dus ook gewoon slimmer om te lachen… Als je jezelf aanwent om vaker te lachen en weet hoe je je geest moet controleren, krijg je de kinderlijke zorgeloosheid terug. Dan komt die kalme geest vanzelf, zelfs in moeilijke tijden.”

Dit artikel is een fragment uit een interview met Swami Jyothirmayah in Happinez 2-2019.

Meer lezen over de kracht van je ademhaling?

Je ademt zoals je leeft, je leeft zoals je ademt: tips van Mr. Breath.

Volgend artikel
Blijf rustig en gefocust met de 4-1-7 ademhaling
Blijf rustig en gefocust met de 4-1-7 ademhaling