Weg van de pijn: omgaan met chronische pijnklachten

Weg van de pijn: omgaan met chronische pijnklachten Weg van de pijn: omgaan met chronische pijnklachten Weg van de pijn: omgaan met chronische pijnklachten

Chronische pijn is er in alle soorten en maten. Sommigen zo ernstig dat er onderzoeken in het ziekenhuis aan te pas komen, anderen terugkerend, maar lichter van aard. Pijnklachten belemmeren je doen en laten. Ze zorgen ervoor dat je minder beweegt, handelingen uit de weg gaat en misschien zelfs dingen opzegt om ermee te kunnen leven.

Saskia de Bruin worstelde zelf jarenlang met pijnklachten en schreef het boek Weg van de pijn over haar bevindingen op dit gebied. ‘De mind-body-connectie herstellen om onbegrepen pijnklachten op te lossen’ is de veelbelovende ondertitel. Ontdek in dit artikel wat die connectie inhoudt en lees het boek om door middel van opdrachten aan de slag te gaan met pijn.

Holistische benadering van chronische pijn

Dat pijn en emotie een directe link hebben, weten we. Neem: buikpijn krijgen van zenuwen, misselijk worden van verdriet of flauwvallen door stress. Toch leggen we deze link niet altijd als het gaat om chronische klachten als bijvoorbeeld nekklachten, spierkrampen, RSI, PMS, fybromyalgie en reuma. Het boek Weg van de pijn biedt een holistische kijk op pijnbestrijding en zegt daarmee niet dat we de medische wetenschap niet nodig hebben, maar wél dat het uitkomst biedt om naar de emotie te kijken die in pijn zit opgeslagen.

Pijnpatroon

Van kinds af aan word je overvallen door emoties. Als baby en peuter huil en schreeuw je tranen met tuiten, maar op een gegeven moment krijg je door dat dat niet meer de bedoeling is. Je gaat grote en kleine emoties op een andere manier een plek geven en slaat ze op in je lijf. Dat kan in principe overal zijn, maar vooral in het gebied dat samenhangt met je houding: pezen, spieren en gewrichten van je onderrug tot aan je schouders. De emotie wordt weggedrukt en pijn neemt het over. De pijn vormt een muur tussen jouw bewuste en onbewuste die er staat om je te beschermen, maar je in extreme gevallen juist omver werpt.

In je emoties duiken

Saskia de Bruin legt in Weg van de pijn helder uit hoe je met pijn aan de slag kunt, ook als deze een medische naam heeft (PMS, reuma, migraine). Door te begrijpen hoe je lichaam pijn opslaat en inzet als overlevingsmechanisme, kom je dichter bij verlichting van je klachten. In het boek word je uitgedaagd om door middel van schrijfopdrachten diep in je emoties te duiken. Welke gebeurtenissen in  je leven raken je nog steeds intens als je eraan denkt? Wanneer heb je voor het laatst tranen weggeslikt of boosheid ingehouden? Confronterend en moeilijk om mee aan de slag te gaan, maar de moeite waard als je los wilt komen van chronische pijn.

Meer weten?

Meer Happinez?

Over auteur
Verhalen vertellen en het mystieke onderzoeken; daar houdt tekstschrijver Fabienne Peters zich mee bezig. Haar missie? Op zoveel mogelijk plekken verhalen verspreiden die het leven zowel verdiepen als verzachten. Onderwerpen die raken, die net een beetje verder gaan en/of met één been in de taboesfeer blijven hangen.
Volgend artikel
Zo voelt het om in jouw lichaam te wonen
Zo voelt het om in jouw lichaam te wonen