Terug naar overzicht

Recept: vlierbloesemchampagne

Categorie
Recept: vlierbloesemchampagne

De witte bloemetjes van de vlierbloesem zien er lieflijk uit, bedwelmen je met hun zomerse geur en bloeien welig in het wild. Maar ze ruiken niet alleen heerlijk: je kunt er ook champagne van maken, met dit recept van Marleen van Es.

Het is wel nog heel even wachten tot de bloemen van de vlierbloesem in bloei staan, maar met een beetje geluk is het eind mei zover! Marleen maakt van alles klaar uit haar volkstuin in Utrecht. Ze kweekt lekkere groeten, kruiden en fruit en is het liefst de hele dag in haar tuin bezig. Ze publiceerde al berichten en foto’s op haar blog, en heeft de lekkerste gebundeld in een kookboek: Eten uit de Volkstuin.

Dit is hoe je haar vlierbloesemchampagne maakt:

Feestelijke, zomerse vlierbloesemchampagne

Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten

Ingrediënten

•12 bloemen van de vlier
•4 liter water
•2 eetlepels witte wijnazijn
•600 gram suiker
•1 citroen
•4 flessen

Bereiding

Laat buiten de beestjes uit de bloemenschermen lopen. Knip de groene stelen weg. Giet 4 liter water in een ruime pan en doe daar 12 vlierbloesemschermen bij. Voeg 2 eetlepels witte wijnazijn en 600 gram suiker toe. Pers 1 citroen uit en voeg het sap toe. Roer alles even. Laat het 24 uur trekken. Zeef het mengsel, gebruik daarvoor een schone kaasdoek of theedoek. Giet het vlierbloesemmengsel in flessen met een beugeldop. Vul de flessen niet helemaal maar laat de hals van de fles leeg: er komt namelijk flinke druk op de dop te staan. Zet de flessen weg op een donkere plek. Na twee weken is de vlierbloesemchampagne klaar om te drinken!

Door anderen gelezen