Plant Pharmacy: 2 heilzame recepten om meteen te proberen

Plant Pharmacy: 2 heilzame recepten om meteen te proberen Plant Pharmacy: 2 heilzame recepten om meteen te proberen Plant Pharmacy: 2 heilzame recepten om meteen te proberen

De natuur heeft veel te bieden, en als je weet hoe je de ingrediënten van de natuur in kunt zetten dan heb je de basis voor de meest heerlijke recepten. Probeer bijvoorbeeld eens deze verfrissende brandnetelsoep of een helend paardenbloemelixer voor een vitamineboost in het voorjaar.

Een Kittig Brandnetelsoepje

Deze voedzame groene soep is een ideaal voorjaarsgerecht omdat brandnetel een reinigende werking en flinke doses ijzer en vitamine C heeft. Maar hij kan ook zeker in de periode van aanwezig vers brandnetelgroen worden gemaakt. Ga dus lekker naar buiten, oogst op een schone plek met handschoenen aan jonge brandneteltoppen, laat de bewonertjes vrij, spoel de toppen af en verwerk ze in deze groene medicinale voorjaarssoep.

Heilzame soep Voor ongeveer 4 kleine of 2 grote kommen

Ingrediënten:

  • olijfolie
  • 1 grote ui, gepeld en gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, gepeld en gesnipperd
  • courgette, gewassen en in blokjes gesneden
  • 500 ml groentebouillon (liefst getrokken van verse kruiden en wortels, anders van een biologisch bouillonblokje)
  • 100 g brandneteltoppen, vers geplukt en gewassen
  • 2 el gistvlokken
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • citroensap voor de smaak
  • haverroom

Zo maak je het

Verhit de olijfolie in een pan en fruit de ui. Voeg de knoflook en courgette toe en bak ze kort aan. Voeg de bouillon samen met de brandneteltoppen toe en kook de soep ongeveer 5 minuten. Voeg vervolgens 2 eetlepels gistvlokken toe en pureer de soep glad in een keukenmachine. Proef goed en breng op smaak met zeezout, zwarte peper en citroensap. Versier bij opdienen met een scheutje haverroom en de overige gistvlokken.

Paardenbloemelixer

Als je een liefde voor paardenbloemen ontwikkelt en je je verdiept in deze gouden schone, zul je vast en zeker ook recepten voor paardenbloemhoning tegenkomen. Dat is een lekkere en heilzame siroop. Zodra paardenbloemen in de lente opspringen, stormen fans eropaf om er deze zeer gewaardeerde lekkernij van te brouwen met water en suiker. Door deze recepten heb ik me laten inspireren tot onderstaand recept; een nieuwerwetse versie van paardenbloemhoning, zonder geraffineerde suiker, maar met de heerlijk bloemrijk smakende rijststroop. Het elixer zal wat bitter en een beetje zuur smaken, en dat is ook de bedoeling. De bitterstoffen zijn enorm medicinaal en het zuurtje is in plaats van de suiker, die ervoor zorgt dat het elixer wat langer houdbaar is.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Alleen in april: 10,- korting met code VEDA10

Neem in de lente 1 eetlepel per dag van dit elixer of leng aan met wat koud water voor een limonade of mocktail, die je garneert met een takje verse munt.


Elixer Voor ongeveer 500 ml.

Ingrediënten:

  • 2-3 handen vol paardenbloemen (alleen de bloemen; ca. 75 g)
  • 500 ml water
  • 100-120 ml rijststroop
  • 3 el citroensap
  • 30 ml appelazijn

Tip: voeg extra rijststroop toe aan het recept om een meer zoete, stroopachtige substantie te creëren die heerlijk is over vegan wafels of pannenkoeken.

Zo maak je het

Oogst de gele geopende bloemen (met kroontje) van de paardenbloem voor het middaguur en nadat de ochtenddauw is verdampt, maar de plant nog niet is verslapt door de hitte van de zon of is uitgebloeid. Verspreid je oogst over meerdere planten. Doe de bloemen in een vergiet, schud ze uit en check of er geen zand of beestjes meer in zitten (de diertjes die je wel vindt, zet je terug in de tuin). Laat even liggen zodat eventuele nog aanwezige bewonertjes er zelf uit kunnen kruipen. Spoel ze daarna voorzichtig af. Doe het water met de bloemen in een pan en zorg ervoor dat ze onderstaan. Breng het op laag vuur tot bijna aan de kook en laat zo’n 3 minuten trekken; het water mag niet gaan koken. Haal de pan van het vuur en laat het mengsel een nacht staan met het deksel op de pan of in een afgedekte glazen kom.

Giet het paardenbloemwater de volgende ochtend, middag of avond (hoe langer het staat, hoe beter) door een zeef in een kom. Druk de bloemkoppen goed uit; wat achterblijft in de zeef kan bij het gft. Roer 100 ml rijststroop, het citroensap en de appelazijn door het paardenbloemwater. Proef en vul eventueel aan met nog een beetje rijststroop als je het wat zoeter wilt. Maak vervolgens een fles en dop goed schoon met kokend water.

Giet hier het elixer in en bewaar het in de koelkast. Het elixer is ongeveer 1 maand houdbaar indien zorgvuldig afgesloten (eventueel vacuüm getrokken) en koel bewaard. Goed schudden voor gebruik.

Plant Pharmacy

In The Plant Pharmacy neemt Lisette Kreischer je mee in een smakelijke reis door de seizoenen; dit receptenboek staat vol met de benefits van planten én je vindt er nog veel meer plantaardige en vegan recepten.

Tekst en fotografie door Lisette Kreischer, styling door Roos Rutjes

Meer recepten?

Maak ook deze frisse vlierbloesemchampagne.

Volgend artikel
Een langzaam saprecept
Een langzaam saprecept