Terug naar lichtheid

Terug naar lichtheid Terug naar lichtheid Terug naar lichtheid

Weer zo soepel en licht bewegen als een kind, zou dat kunnen? Volgens yogadocent en schrijver Gert van Leeuwen wel. ‘Neem blokkades weg en de energie kan weer vrij stromen.’ Hij is een van de sprekers op het Happinez Festival.

Licht als een kind

Als je eens om je heen kijkt, wie in je omgeving beweegt er dan licht, soepel en met gemak? Grote kans dat het een kind is. Volwassenen grijpen wel eens zuchtend naar een stijve nek of rug na het opstaan of na een lange computersessie. Van ouder worden word je nu eenmaal minder soepel en beweeglijk, toch? Gert van Leeuwen vond dat helemaal niet logisch en bedacht een yogavorm die helpt om weer soepelheid en lichtheid te ervaren.

Oefening B
Oefening B

Zelf proberen

Wil je zelf Gerts yoga uitproberen? Speciaal voor Happinez heeft hij oefeningen gemaakt die je helpen om blokkades op te lossen, zodat je natuurlijker en vrijer beweegt. Je brengt ze daarna samen in de bekende yoga-houding de Neerwaartse Hond (Adho Mukha Svanasana).

A.Ga met je rug op een opgerolde handdoek liggen. Voel hoe je schouderbladen vanzelf naar de grond bewegen en tussen de schouderbladen druk ontstaat die je rug rechter maakt. Haak je duimen in elkaar en til je armen naar het plafond. Voel je de kracht in je bovenarmen?
B.Breng je armen nu rustig over je hoofd; de schouders blijven laag. Er komt vanzelf een stop in de natuurlijke beweging van je armen; raak de vloer niet aan. Je schouders zijn nu stabiel, en je armen en rug verbonden. Haal rustig en diep adem. Voel de lichtheid en ruimte in je borst. Visualiseer hoe het inademen je borstbeen en ribben in beweging zet. Omdat je ribben aan de wervelkolom vastzitten, ‘trekken’ ze de rug bij elke inademing recht.

Wil jij ook aan de slag voor een blij lijf? Plaats dan een foto met de hashtag #workthathappibody op Instagram. Wij zijn benieuwd!

Volgend artikel
De magie van handen op je huid
De magie van handen op je huid