Terug naar overzicht

Waarom yoga niet alleen voor vrouwen is

Categorie
Fotografie
Interview Edwin Oden, beeld Chantal Ariëns
Waarom yoga niet alleen voor vrouwen is

Yoga niets voor mannen? Juist wel, zegt yogi Johan Noorloos. Tot zijn vreugde komt hij de laatste tijd dan ook steeds meer mannen tegen in zijn teachertrainingen.

‘Onder mannen bestaan veel misverstanden over yoga. Ze denken dat ze er niet lenig genoeg voor zijn, dat het iets is voor zweverige types met baarden of superlenige vrouwen met strakke leggings. Wat ze vaak niet weten, is dat yoga vooral door mannen werd beoefend sinds het tweeduizend jaar geleden ontstond. Het is pas de laatste decennia dat met name vrouwen aan yoga doen.

Het mooie is: het is nooit bedoeld geweest voor óf mannen óf vrouwen. Yoga gaat om yin én yang, vrouwelijk én mannelijk. Die twee samenbrengen, dat is wat je doet. Aan de ene kant ontwikkel je je gevoelsleven, leer je je overgeven aan situaties en leer je luisteren naar de intuïtie, anderzijds is het ook fysiek inspannend en train je je wilskracht en doorzettingsvermogen.

Als ze voor het eerst bij mij in de les zijn, zie ik mannen vaak wat onwennig reageren: ze voelen ineens van alles en zijn het niet gewend aandacht te geven aan hun kwetsbaarheid. Bij het sporten zijn mannen vaak gefocust op resultaten en gebeurt het nogal eens dat ze over hun grenzen gaan. Bij yoga hoeven ze juist geen resultaat te behalen en leren ze hun grenzen te verkennen en te respecteren. Je hoeft die houdingen niet perfect uit te voeren, via de oefeningen leer je je lichaam te gebruiken als instrument – zonder het te forceren. Die instelling werkt door in de rest van je leven: je gaat bewuster met situaties om, gaat ook opmerken of je wel doorademt als je lichaam weerstand ervaart.

De drempel om aan  yoga te gaan doen lijkt kleiner nu de wereld veeleisender wordt. Yoga maakt je productiever, minder gestrest en minder blessuregevoelig, je gaat er meer balans en verstilling door ervaren – dat spreekt aan in deze tijd. Yoga nodigt je uit meer in je kracht te staan, zodat jij jouw grootste bijdrage aan de wereld kunt leveren.’

Door anderen gelezen