Terug naar overzicht

5 x liedjes waar je blij van wordt

Categorie
5 x liedjes waar je blij van wordt

Bij sommige liedjes moet je je inhouden om niet spontaan een vreugdedans te doen: ze barsten van vreugde bijna uit hun voegen. Wij zetten er een aantal voor je op een rij. Dans je mee?

Ian Dury & The Blockheads – Reasons to be Cheerful, pt. 3 (1979)

De Britse punkzanger Ian Dury zingzegt zich in dit nummer langs een enorme waslijst van dingen waar hij blij van wordt – overigens nauwelijks te volgen als je de tekst niet bij de hand hebt – maar waartoe blijkbaar gele sokken en havermoutpap behoren.

Pharrell Williams – Happy (2013) Clap along if you know what happiness is to you.’

Binnen de kortste keren danste en klapte de hele wereld mee op Pharrell Williams’ aanstekelijke groove. Op YouTube kun je zien hoe mensen hier wereldwijd hun eigen doldansende draai aan geven.

De Beatles – Here comes the Sun (1969)

Vreugde ervaar je veel intenser als er verdriet aan voorafging. George Harrison gebruikt in een van zijn mooiste nummers het eenvoudige maar effectieve beeld van een beginnende lente om jou op te beuren. De winter is koud en eenzaam geweest, zingt hij, maar nu breekt eindelijk de zon door. Dankbaarheid en vreugde zijn het parool: ‘Sun, sun, sun, here it comes!’


The Muppets – Life’s a Happy Song (finale) (2012)

Films horen goed af te lopen. Dat hadden de makers van de musicalfilm ‘The Muppets’ twee jaar geleden prima begrepen. Ze voorzagen de film van de moeder van alle happy endings: het is een metafinale, een blij einde dat refereert aan alle blije eindes van ooit, een overtreffende trap van ‘ze leefden nog lang en gelukkig’.


Beethoven – Ode an die Freude

Het slotkoor van de negende symfonie van Beethoven behoort tot ons collectief bewustzijn en ligt daar veelal te verstoffen. Schillers woorden – ‘Freude, schöner Götterfunken, Tochter aus Elysium’ – zijn ons te groot; Beethovens melodie behoort inmiddels aan de Europese Unie. Maar wie de moeite neemt met frisse oren naar dit pleidooi voor vriendschap en solidariteit te luisteren, wordt beloond. Wat een optimisme! Wat een vertrouwen in de goedheid van de mens! Wat een… happiness!

Door anderen gelezen