Deze 11 rustgevende hobby's helpen je te ontspannen - Happinez
Terug naar overzicht

Deze 11 rustgevende hobby’s helpen je te ontspannen

Categorie
Deze 11 rustgevende hobby’s helpen je te ontspannen

Ben jij van plan om wat meer rust te nemen? Een nieuwe hobby zou weleens dé truc kunnen zijn. Eentje die zo leuk is dat je er tijd voor vrijmaakt, en zo ontspannend dat je er heerlijk kalm van wordt. 

1. Begin een moestuintje

Of je nu een grote lap grond bij je huis hebt, of alleen een piepklein balkonnetje: tuinieren kan altijd. Leuk om te doen (het geeft heel veel voldoening) én het levert wat op. Met één of twee vierkante meter ruimte heb je al een aardige oogst. Tip: ga eens kijken op een volkstuincomplex in je buurt. Win-win: je bent er even uit, je hebt meer ruimte voor je wortels, tomaten en courgette, én het geldt als heuse exercise (hoe meer vierkante meters je te onderhouden hebt, hoe meer beweging): slim!

2. Ga borduren

Dé ultieme ontspanning, en het resultaat mag er ook nog eens wezen. Zeker als je bijvoorbeeld zo’n mooie ronde lap borduurt, met een houten ring erom. Ook superleuk als je iemand een persoonlijk cadeautje wilt geven.

3. Bouw je eigen onderwatertuin

Weleens van aquascaping gehoord? Het is eigenlijk tuinieren onder water, in een aquarium. Daar hoeven helemaal geen vissen in te zwemmen (mocht je dat zielig vinden), het kan ook zonder. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een onderwaterbos, gebergte of Japanse tuin.

4. Leer ukelele spelen

Of mondharmonica, of gitaar, of piano, of… Als je altijd al eens een instrument hebt willen leren bespelen, of je hebt je instrument in groep acht aan de wilgen gehangen, dan is dit het moment.

5. Maak avontuurlijke wandelingen

Eenvoudiger dan wandelen wordt het niet. Toch kun je er echt iets spannends van maken. Neem de trein naar een plek die je niet kent, met een wandelroute op zak, en ga op pad. Nederland is prachtig en veel gevarieerder dan je zou denken: van bos tot hei tot duinen en moeras.

6. Ga portrettekenen

Houd je van tekenen of andere precisieklusjes, kies dan eens voor een specifiek soort tekenen. Portretten bijvoorbeeld, of juist landschappen, handletteren of kalligrafie. Extra leuk als je er een cursus voor volgt, waarbij je onderdeel voor onderdeel de fijne kneepjes krijgt uitgelegd. Progressie zien in je eigen werk is misschien wel het allerleukste ervan.

7. Leer boetseren

Ben je niet zo’n priegelaar? Er zijn veel creatieve hobby’s waarbij je juist wat ruiger te werk kunt gaan en waar je meer expressie in kwijt kan. Beeldhouwen bijvoorbeeld, of pottenbakken, of (abstract) schilderen. Heerlijk om daar je ei in kwijt te kunnen.

8. Haal je schaakbord tevoorschijn

Misschien heb je het al járen niet gedaan, of zelfs nog nooit. Schaken is ontspanning en inspanning ineen. Het is goed voor je geheugen en leert je strategisch te denken. En met een leuke tegenstander is het nog gezellig ook.

9. De dansvloer op

Een dans écht goed onder de knie krijgen, hoe leuk is dat? Kies voor salsa, tango, mambo of wat je ook maar aanspreekt, en ga ervoor. Dansen is de perfecte sport voor mensen die niet van sport houden, maar wel van muziek.

10. Leer vechten

Of je nu kiest voor schermen of jiu jitsu, voor kung fu of judo: het leren van een vechtkunst voegt echt iets toe aan je leven. Het geeft zelfvertrouwen, het is razend interessant (want vaak is de vechtkunst al eeuwenoud), en je leert er nieuwe kanten van jezelf kennen (hoe beheerst ben je eigenlijk, en hoe goed kun je tegen je verlies?).

11. Leer een nieuwe taal

Je kunt er een boekje voor kopen, of op een ‘echte’ cursus gaan, maar ook online zijn er talloze mogelijkheden om een taal te leren. Het kan heel fijn zijn om die ‘denkspier’ weer eens te trainen, en het loont enorm als je op reis gaat. Daar komt nog bij dat je door het leren van de ene taal, vaak andere talen ook weer makkelijker gaat doorzien: het verrijkt echt je leven.

Meer lezen?

Meest populair