Terug naar overzicht

Deze 8 rustgevende hobby’s helpen je te ontspannen

Categorie
Deze 8 rustgevende hobby’s helpen je te ontspannen

Wil je wat meer rust nemen? Een nieuwe hobby zou weleens dé truc kunnen zijn. Eentje die zo leuk is dat je er tijd voor vrijmaakt, en zo ontspannend dat je er heerlijk kalm van wordt. 

1. Begin met tuinieren

Of je nu een grote lap grond bij je huis hebt, of alleen een piepklein balkonnetje: tuinieren kan altijd. Leuk om te doen (het geeft heel veel voldoening) én het levert wat op. Met één of twee vierkante meter ruimte heb je al een aardige oogst. Je bent er even uit, je hebt meer ruimte voor je wortels, tomaten en courgette, én het geldt als heuse exercise (hoe meer vierkante meters je te onderhouden hebt, hoe meer beweging): slim!

2. Ga borduren

Dé ultieme ontspanning, en het resultaat mag er ook nog eens wezen. Zeker als je bijvoorbeeld zo’n mooie ronde lap borduurt, met een houten ring erom.

3. Leer ukelele spelen

Of mondharmonica, of gitaar, of piano, of… Als je altijd al eens een instrument hebt willen leren bespelen, of je hebt je instrument in groep acht aan de wilgen gehangen, dan is dit het moment. Afstoffen dat ding.

4. Ga portrettekenen

Houd je van tekenen of andere precisieklusjes, kies dan eens voor een specifiek soort tekenen. Portretten bijvoorbeeld, of juist landschappen, handletteren of kalligrafie. Begin te tekenen met een YouTube-filmpje als voorbeeld, en ga zo verder. Progressie zien in je eigen werk is misschien wel het allerleukste ervan.

5. Sla aan het schilderen

Ben je niet zo’n priegelaar? Er zijn veel creatieve hobby’s waarbij je juist wat ruiger te werk kunt gaan en waar je meer expressie in kwijt kan. Wat dacht je van schilderen? Heerlijk om daar je ei in kwijt te kunnen.

6. Haal je schaakbord tevoorschijn

Misschien heb je het al járen niet gedaan, of zelfs nog nooit. Schaken is ontspanning en inspanning ineen. Het is goed voor je geheugen en leert je strategisch te denken. En nog gezellig ook, om met kinderen of je partner te doen.

7. Dansen voor de televisie

Een dans écht goed onder de knie krijgen, hoe leuk is dat? Kies voor salsa, tango, mambo of wat je ook maar aanspreekt, en ga ervoor. Dansen is de perfecte sport voor mensen die niet van sport houden, maar wel van muziek. Ook hierbij: YouTube is je beste vriend. Wat dacht je van deze tutorial?

8. Leer een nieuwe taal

Je kunt er een boekje voor kopen, maar ook online zijn er talloze mogelijkheden om een taal te leren. Het kan heel fijn zijn om die ‘denkspier’ weer eens te trainen. Daar komt nog bij dat je door het leren van de ene taal, vaak andere talen ook weer makkelijker gaat doorzien: het verrijkt echt je leven.

Door anderen gelezen