Terug naar overzicht

Zijn we over tien jaar echt allemaal veganist?

Categorie
Tekst
Pauline Bijster
Zijn we over tien jaar echt allemaal veganist?

Na drie jaar komen de makers van de film Cowspiracy met ‘What the Health’, waarin het effect van vlees op onze gezondheid onder de loep wordt genomen. Het doel? Steeds meer mensen bewust maken van de gevolgen van onze vlees- en zuivelconsumptie, in de hoop dat ze ervoor kiezen om veganistisch te gaan leven.

Kip Andersen, de regisseur van Cowspiracy was vorige week in Nederland om zijn nieuwe film aan te kondigen: What the Health.

De miljoenen-keren-bekeken film Cowspiracy ging over het feit dat de intensieve veehouderij de meest vervuilende factor is van onze moderne maatschappij (een cijfer uit de film: 51 procent van alle CO2-uitstoot komt van de veeteelt, in verhouding tot 13 procent van alle vliegtuigen, vrachtschepen en auto’s ter wereld bij elkaar).

Ziekte door zuivel?

Nu dit concept een klein beetje is ingebed en steeds meer mensen hier voorzichtig over durven te praten, komen Andersen en zijn compagnon Keegan Kuhn met een nieuwe film: What the Health. Hun vervolgonderzoek wijst uit dat onze vlees- en zuivelconsumptie de belangrijkste veroorzaker is van bijna alle Westerse gezondheidsproblemen zoals hartziektes, diabetes en obesitas.

Andersen en Kuhn gaan in de film langs bij grote goede doelen in de Verenigde Staten zoals het diabetesfonds en merken dat ze opnieuw op een taboe zijn gestuit. Ook de farmaceutische industrie houdt liever haar mond, omdat er aan zieke mensen nu eenmaal meer geld wordt verdiend dan aan gezonde. Met cijfers en onderzoeken, met grappige maar soms ook verontrustende beelden, met interessante artsen en vernieuwende denkers leiden Andersen en Kuhn ons in hun nieuwe film door hun onderzoek.

Hoe meer we erover praten, hoe groter het wordt

Het doel is niet om mensen ergens toe te verplichten, integendeel: ‘We willen graag dingen onderzoeken, en mensen inspireren met wat we ontdekken,’ zegt Andersen. Ook de credits wil hij niet alleen dragen: ‘Deze film is niet alleen van mij en Keegan, wij hebben alleen de tool gemaakt. De mensen die deze film naar buiten brengen, de mensen die ons hebben uitgenodigd in Londen en hier in Amsterdam, de bioscoop die hem wil draaien, dié mensen brengen de boodschap. Onze films zijn van de gemeenschap, we kunnen het niet alleen doen, we kunnen het alleen samen doen. Iedereen die erover praat, maakt niet uit hoe, maakt het groter.’

Op de vraag of het realistisch is om te hopen dat steeds meer mensen vegan gaan, zegt Andersen het volgende:

De film draait nu in Ketelhuis, Amsterdam en is ook online te bestellen via: www.whatthehealthfilm.com

Door anderen gelezen