Zo mooi is de nacht op de Waddeneilanden

Zo mooi is de nacht op de Waddeneilanden Zo mooi is de nacht op de Waddeneilanden Zo mooi is de nacht op de Waddeneilanden

De nachten worden langzaam korter, de zon gaat eerder onder en het wordt koeler buiten. Hét moment om een paar dagen door te brengen op de Waddeneilanden. Want dit is de mooiste periode van het jaar om de eilanden te verkennen: de nacht is er prachtig in de herfst. En niet alleen dat, er is van alles te doen. Dit zijn de vijf leukste tips.

1. Zie sterren vallen op de Waddenzee

Denk je aan donkere nachten, dan denk je aan vallende sterren. Die zijn al bijzonder om te zien op het land, laat staan als je je op het water bevindt. Tijdens een vallende-sterren-tocht op de Waddenzee met een oude klipper, zie je in het najaar vanaf het dek de mooiste meteorietenregens. Je moet er een paar uurtjes voor opblijven, maar dan heb je ook wat: deze ervaring vergeet je niet meer.

waddeneiland

2. Beklim een vuurtoren

’s Nachts kun je de vuurtorens die de zee en eilanden oplichten niet missen. Ieder waddeneiland heeft er een – van de kleine vuurtoren op Vlieland tot de 55 meter hoge Bornrif op Ameland. Met een gids kun je na afloop van een bos- en strandwandeling een van de vuurtorens op de eilanden beklimmen, om met je eigen ogen te zien hoe ver het licht schijnt. (Goed om te weten: de Brandaris is niet te beklimmen, omdat deze nog in bedrijf is – maar ook van buiten is deze toren, de oudste van Nederland, het bewonderen waard.)

3. Luister naar spannende eilandverhalen in de duinen

Bij zonsondergang wandel je de avond in, al luisterend naar lokale verhalen van een gids die ze op zijn duimpje kent. Ze gaan over zandverstuivingen, nachtjagers en drenkelingen – de zee en de duinen zijn dragers van de eeuwenlange waddengeschiedenis. Kippenvel verzekerd – een aanrader met (beginnende) pubers.

waddeneiland

4. Ga mee op ecosafari

Zet de wekker een paar uurtjes vroeger: ’s ochtends in alle vroegte neemt een elektrische wagen je mee op ontdekkingstocht door de natuur. Terwijl de rest van het eiland nog slaapt, zien jullie het eiland op een heel andere manier. Een gids wijst je op details die je anders nooit zouden opvallen. Zie hoe nachtdieren terugkeren naar hun schuilplaats, hoor hoe de vogels wakker worden. Zo’n bijzonder begin van de dag heb je nog nooit meegemaakt.

5. Bewonder de Melkweg vanuit het Dark Sky Park

Als je in de stad woont, of in een dicht bebouwd dorp, zie je het eigenlijk nooit: échte duisternis. Op de Boschplaat op Terschelling is het zo donker dat het natuurgebied zich een Dark Sky Park mag noemen: een gebied waar de duisternis ’s nachts optimaal tot z’n recht komt, en waar iedereen welkom is om dat mee te maken. Bij goed weer zie je ’s nachts zelfs de nevel in de Melkweg. Uniek in Nederland. Trek eropuit met een gids en laat je overweldigen door de enorme hoeveelheid sterren aan de hemel.

waddeneiland

Duik zelf de nacht in op de Wadden

Zelf de ‘eilander nachten’ meemaken? Alle bijzondere nachtelijke activiteiten die er in het najaar op de Wadden te doen zijn, vind je bij Wad to Do.

Over de Waddeneilanden

De Wadden bestaan uit vijf eilanden: Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Op de Waddenzee wisselen eb en vloed elkaar elke zes uur af, waardoor het landschap steeds weer verandert. De grote variatie aan landschappen maakt de Waddenzee tot een uniek leefgebied voor meer dan 10.000 soorten planten en dieren. Daarnaast is het een onmisbare tussenstop voor miljoenen vogels tijdens hun trektocht. Sinds juni 2009 behoort de Waddenzee bovendien tot UNESCO Werelderfgoed.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Merk Fryslân. 

Volgend artikel
Deze film vol geheimen wil je niet missen in oktober
Deze film vol geheimen wil je niet missen in oktober