Juwelen op de Wadden

Juwelen op de Wadden Juwelen op de Wadden Juwelen op de Wadden

Je voelt het meteen als je op de boot stapt. Je laat iets achter en je gaat ergens naartoe. De Wadden hebben al eeuwenlang een magische aantrekkingskracht. Happinez beeldredacteur Albertine van den Brink weet als geen ander waar je de parels op de eilanden vindt.

De natuur, de zee, het weer, de bewoners. Je weet nooit precies wat het gaat worden als je naar de Wadden gaat. Het is altijd weer een verrassing en alles is net even anders dan in de rest van Nederland. De elementen hebben een geheel eigen grip op de eilanden en iedereen, bewoners en toeristen, neemt het zoals het is. Want elk weertype heeft zijn eigen charme. Schijnt de zon, dan is alles licht en wit. Als het regent, zie je de mooiste tinten grijs. Sneeuw maakt alles donzig en sprookjesachtig. En altijd is daar die wind, soms hard en ongenadig, maar vaak ook zacht en strelend. Op de eilanden is er voor iedere bezoeker wel iets te doen. Je kunt er ontspannen, wandelen, goed eten en een terrasje pakken. Wil je meer, dan kun je op zoek gaan naar de mysterieuze en authentieke juwelen van het eiland. Soms zijn ze makkelijk te vinden, af en toe moet je er meer moeite voor doen. Wij laten alvast een aantal bijzondere plekken zien, maar zet op het eiland vooral ook je eigen zintuigen open, er is nog zoveel meer.

Texel

Texelse Branding

Voor een eerlijke kop koffie en een kaneelbroodje ga je naar de Texelse Branding in de hoofdstad Den Burg. Al bij binnenkomst ruik je de vers gebrande bonen en een zalige baklucht van panetone, chocoladecroissants en zuurdesembroden en taartjes. Er staan grote zakken koffiebonen op de grond, wat het stoere karakter van deze zaak benadrukt. De bonen zijn afkomstig van kleine koffieboeren en de melk van de koeien van de Novalis Hoeve. Kom je aan het einde van de dag? Probeer dan vooral een espressotonic. Grappig, als de Texelse Branding eenmaal op je netvlies staat, kom je het in vrijwel alle horecazaken van Texel tegen. Op dit eiland steunen de lokale ondernemers elkaar.

Vismarkt 6, Den Burg

De Witte Engel

Bijzonder om deze winkel even aan te doen, vooral als je van handwerken of DIY houdt. Je vindt er mooie eerlijke wol, pakketten met duurzame verf en van alles om op een natuurlijke en verantwoorde manier creatief aan de slag te gaan. De eerste eigenaresse begon ooit aan de keukentafel met het naaien van zonnekindpoppen en de onderneming groeide uit tot een bijzonder handwerkbedrijf met vooral natuurlijke materialen. Wij werden meteen verliefd op de wollen schaapjes die precies in je hand passen.

Binnenburg 15, Den Burg

Schiermonnikoog

Klooster Schiermonnikoog

Aan de oostkant van het dorp, een beetje teruggetrokken, ligt het klooster van Schiermonnikoog. Ooit een landhuis, later hotel en een jeugdherberg, is het nu een prachtige stilteplek. In 2019 streken hier een paar monniken neer, geroepen door het eiland. Vertrokken uit een groot klooster in Diepenveen, bouwen ze hier nu aan een nieuw, kleinschalig leven in harmonie met de natuur en het eiland. Je kunt door de prachtig onderhouden weelderige kleine tuin wandelen, met de kans dat je ze hoort zingen. Het klooster zelf is niet te bezichtigen, maar je kunt er wel een paar dagen verblijven als je behoefte hebt aan innerlijke stilte of je graag even wilt terugtrekken. Er zijn zes eenvoudige eenpersoonskamers, je kunt hiervoor een verzoek indienen. De monniken zijn nu een bijzonder onderdeel van het dorp. Kijk niet raar op als er ineens een voorbij fietst of wanneer je er een tegenkomt in de plaatselijke Spar.

Knuppeldam 2, Schiermonnikoog

Atelier Schier

Vlak bij de vuurtoren, op weg naar de zee, staat daar ineens een oude stadsbus. Zomaar. Dichterbij gekomen zie je dat het een creatieve plek is; overal in de bus vind je verf, tekeningen en papier. De bus is in de zomer geopend voor verschillende workshops. Zo kun je strandjutten en daar mooie collages mee maken of schilderen op het wad, dat er nooit hetzelfde uitziet. Altijd weer andere wolkenluchten, spiegelingen en zonsondergangen. In de bus zelf is een piepkleine winkel met kleine cadeaus, gemaakt door eilanders en bijna altijd van gerecycled materiaal, zoals schilderijtjes of mooie armbanden.

www.atelierschier.com


Terschelling

Zout Hout

Aangespoeld hout, je kent niet altijd het verhaal, maar je voelt dat het wel een verhaal heeft. Bij Zout Hout maken ze er iets heel bijzonders van. Een mooie vis van hout, een artwork of een mooi meubelstuk. Het hout heeft geleefd en is aangeraakt door het zoute zeewater. Achtergelaten op het strand en nieuw leven in geblazen. Naast de kleine winkel vind je de schuur waar het hout bewerkt wordt. Stapels gejut hout, wachtend op een bestemming. Elk stuk hout is anders en heeft iets mysterieus, een ander verhaal en vraagt om een andere aanpak. Niets wordt verspild en Rick ziet eigenlijk meteen waar het hout om vraagt en wat het gaat worden. De winkel is niet altijd open, dus check de openingstijden.

Baaiduinen 49, Baaiduinen

De Koffiemolen

Bij mooi weer drink je hier koffie op het fijne terras, maar eigenlijk is binnen zitten veel leuker. Na een lange wandeling in de mist is het nergens zo goed aankomen als bij de Koffiemolen (een voormalige korenmolen) op Terschelling. Donker, knus en warm. Met oude olielampen, rood-witgeblokte gordijntjes en ouderwetse borden aan de muur. De sfeer is donkerbruin, koffie drink je uit stoere mokken. De cranberry-gebakjes gaan hier als zoete broodjes over de toonbank. Een veilige haven.

Formerum 6, Formerum

Ameland

Strandpaviljoen Sjoerd

Het meest duurzame strandpaviljoen van Ameland is Sjoerd en daar zijn ze trots op. Door de ligging midden in de natuur zijn ze zich heel bewust van alles om hen heen waar ze zuinig op moeten zijn. Naast zonnepanelen en duurzame verlichting heeft Sjoerd een menukaart met zo veel mogelijk producten van lokale ondernemers. Amelander biertjes, kaas van de lokale zuivelhoeve en goed brood. Probeer de vegetarische bitterballen met Amelander mosterd of een broodje met zeewier-geitenkaas. De sfeer is hier licht en fris, met veel hout, grote ramen en check de zeemeerminnen bij de deur.

Strandweg 70, Nes

Vlieland

Boshuisjes Camping Stortemelk

Slapen in het bos, maar ook vlak bij de zee en het strand, wie wil dat nou niet? Camping Stortemelk heeft een paar prachtige boshuisjes. Er zijn een twintigtal unieke huisjes met de naam origami, beukennoot of spider. Elk huisje is uniek en prachtig van architectuur. Veel hout en ramen. Word tegelijk wakker met de zon en ga slapen met de maan en de sterren. En luister naar het geluid van de vogels en de zeemeeuwen.

Kampweg 1, Vlieland

Atelier Zilverjutter

De sieraden van Zilverjutter hebben allemaal een beetje Vlieland in zich. Soms is er wat strandzand in verwerkt of gekleurd steenzand. Ook qua vormgeving zie je er eilandelementen in terug, zoals schelpjes, kiezels, eb en vloed of de vorm van het eiland zelf. Eigenares Marleen laat zich inspireren door de rust en de elementen van het eiland. En alles wordt verpakt in gerecycled materiaal, duurzaam en mooi. Ook heel bijzonder is een setje amuse schelpen van geborsteld tin, geïnspireerd op gevonden schelpen van het eiland.

Dorpsstraat 122c, Oost-Vlieland

Tekst: Albertine van den Brink

Meer hotspots ontdekken?

In Happinez 04-2022 Back to nature lichten we meer hotspots op de Waddeneilanden uit. Bestel dit nummer nu zonder verzendkosten in de Happinez webshop.

Volgend artikel
Zo mooi is de nacht op de Waddeneilanden
Zo mooi is de nacht op de Waddeneilanden