Dit is een spiekbriefje voor geluk

Dit is een spiekbriefje voor geluk Dit is een spiekbriefje voor geluk Dit is een spiekbriefje voor geluk

Stel, je hebt een dag voor jezelf, wat ga je doen? Op de bank hangen en Netflixen? Afspreken met vrienden of familie? Een lange wandeling maken in het bos? De kans is groot dat je voor de meest makkelijke optie gaat, ook al is dat misschien niet de optie die jou het meest gelukkig gaat maken. Het is in het leven vaak zo dat we kiezen voor ervaringen die makkelijk, oppervlakkig en vluchtig zijn, in plaats van voor de gezonde, uitdagende, positieve ervaringen.

We blijven op een vrije dag lusteloos op de bank hangen terwijl een lange boswandeling ons energie zou geven. We gaan niet naar de sportschool, terwijl een uurtje bewegen ons een beter gevoel geeft dan achter de laptop blijven zitten. Of we drinken toch dat laatste wijntje, terwijl we weten dat we er later spijt van krijgen. Met andere woorden: kiezen voor wat het beste voor ons is, vinden we vaak nog knap lastig.

Spiekbriefje

Zou het niet handig zijn als je een spiekbriefje voor geluk had? Een soort checklist die bepaalt of een keuze je op de lange termijn gelukkig maakt of dat het juist niets oplevert? Dat vroeg Jonathan Lehmann zich af. Hij was een succesvolle advocaat met een snelle levensstijl, maar zegde zijn baan op om op een spirituele ontdekkingstocht over de hele wereld te gaan. Zijn bevindingen, inclusief spiekbriefje-theorie, noteerde hij in zijn boek: Dagboek van een gelukstoerist.

Het klinkt misschien gek om een spiekbriefje of checklist te gebruiken om te bepalen of iets je gelukkig gaat maken. Maar als je bedenkt hoe vaak mensen keuzes maken die uiteindelijk niet goed voor ze zijn, is het helemaal zo gek nog niet. De checklist van Lehmann dient als een soort scorekaart die de ‘lege ervaringen’ scheidt van de ervaringen die ons een voldaan gevoel geven. Het spiekbriefje zou helpen om vaker in het leven de keuze voor écht geluk te maken. Een keuze die je op de lange termijn gelukkig maakt, in plaats van een keuze die slechts genot op korte termijn verschaft – met of zonder kater tot gevolg.

Gratis mini-challenge Mindfulness

Wil je meer in het hier en nu zijn?
  • Ontdek in 3 dagen alles over mindfulness

  • Krijg praktische tips en handvatten

  • Ontvang de eerste mail 19 april


De STORIES-checklist

Lehmann noemt zijn spiekbriefje de STORIES-checklist. Elke letter staat voor een essentieel aspect om te overwegen bij het maken van een keuze over tijdverdrijf. Niet als verplichting (af en toe luieren op de bank mag heus), maar als geheugensteuntje om nooit te vergeten wat jou écht gelukkig maakt.

S = Story

Gaat deze ervaring een verhaal opleveren dat jij aan anderen kunt vertellen of dat jou meer leert over wie jij bent? Onze identiteit is immers grotendeels opgebouwd uit ervaringen. Onze ervaringen vertellen ons niet alleen wie wij zelf (willen) zijn, maar geven ons ook de kans om aan anderen te tonen wie wij (willen) zijn.

T = Transformation

Laat deze ervaring jou groeien, ontwikkelen of transformeren? Of helpt het daar een klein beetje bij?

O = Outside & Offline

De wetenschap is het er unaniem over eens: tijd buiten doorbrengen is gezond. Het verlaagt je hartslag en bloeddruk, helpt tegen stress en verhoogt je geluksgevoel. En in een complexe wereld waarin we via onze smartphone altijd met anderen in verbinding staan (en altijd bereikbaar zijn) is het belangrijker dan ooit om jezelf soms even af te zonderen en offline te gaan, zodat je even op jezelf kunt focussen.

R = Relationships

Gaat deze ervaring je dichterbij anderen brengen of jullie relatie/vriendschap/band naar een hoger niveau tillen? Niet geheel onbelangrijk, aangezien de ene na de andere studie bewijst dat je sociale netwerk een grote rol speelt in hoe gelukkig je bent.

I = Intensity

Gaat deze ervaring intens zijn, en breng het je in een ‘flow’? Dingen die je uitdagen en die iets van je vragen (mentaal of fysiek) brengen je in een bepaalde ‘flow’. Ze geven je de kans ergens goed in te zijn of worden.

E = Extraordinary

Gaat deze ervaring nieuw, spannend, bijzonder en meeslepend zijn? Op wat voor manier dan ook? Dat soort ervaringen maken je namelijk niet alleen gelukkig op het moment zelf, maar ook ervoor en erna. Ervoor, omdat je er naar uitkijkt. Erna, omdat je de herinneringen voor altijd blijft koesteren.

S = Status & Significance

Gaat deze ervaring jou het gevoel geven dat je ertoe doet? Dat je in verbinding staat met anderen? Helpt het je het leven meer betekenis te geven en een steentje bij te dragen? Luidt het antwoord ja? Doe het!

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.

Meer lezen over persoonlijke ontwikkeling?

Wil je beter luisteren naar je hart? Met de 6 hartvaardigheden ontdek je je diepste zelf.

Volgend artikel
Waarom persoonlijke groei geen rechtlijnig proces is
Waarom persoonlijke groei geen rechtlijnig proces is