Terug naar overzicht

Wat moet je met een affirmatie?

Categorie
Tekst
Susan Smit
Wat moet je met een affirmatie?

Ze klinken zo mooi en verlicht, die spirituele oneliners. Maar wat zeggen we eigenlijk? En is het waar? Susan Smit toetst, keurt, wikt en weegt.

Een vaststelling die nog niet bewaarheid is, heet in de spirituele wereld een ‘affirmatie’. Het is een doel waarop alvast een voorschot wordt genomen, met de gedachte dat het dan sneller bereikt wordt – of zelfs as you speak bereikt is. Alsof je een vitamine C-pil inneemt zodat je geen sinaasappels meer hoeft te pellen en opeten en de verkoudheid acuut over is.

De negentiende-eeuwse apotheker Emilé Coué bedacht de eerste affirmatie ‘elke dag gaat het me in alle opzichten steeds beter.’ Zeg zoiets vaak genoeg tegen jezelf en het onderbewustzijn gaat het vanzelf geloven, is het idee. Lariekoek. Zelfs de meest indrukwekkende en opwekkende wijsheid kan niet bij je ‘binnenkomen’ als die wijsheid niet is ingebed in je eigen systeem. Of als er innerlijke overtuigingen spelen die de boel ondermijnen en saboteren. Dan ben je net Obama die een nieuwe wet langs de Senaat probeert te krijgen: tamelijk weinig kans op change.

Als een uitspraak lijnrecht in tegenspraak is met je gevoel of de situatie wekt het niets dan verwarring op. ‘Ik ben veilig’ zeggen terwijl je met één hand aan een rotsblok hangt, wordt innerlijk niet geaccepteerd. Het innerlijk probeert een boodschap die strijdig is met de waarheid eerst te negeren en komt dan in opstand, waardoor je je uiteindelijk nog slechter voelt.

Wat affirmaties wèl kunnen is aanzetten tot actie. Als je bereid bent tijd en moeite te investeren, erop te kauwen, te kijken of er innerlijke ondermijnende opvattingen zijn, dan kun je de woorden je toe-eigenen. En als je je er ook nog naar weet te gedragen, dan heeft de affirmatie zin gehad. Zolang de woorden zich niet omzetten in realiteit, blijven ze hangen in het luchtledige. Ook mooi, hoor. Op een soort decoratieve manier.

Door anderen gelezen