Susan Smit: Wat moet je met een affirmatie?

Door Susan Smit
Susan Smit: Wat moet je met een affirmatie? Susan Smit: Wat moet je met een affirmatie? Susan Smit: Wat moet je met een affirmatie?

Ze klinken zo mooi en verlicht, die spirituele oneliners. Maar wat zeggen we eigenlijk? En is het waar? Susan Smit toetst, keurt, wikt en weegt.

Affirmatie

Een vaststelling die nog niet bewaarheid is, heet in de spirituele wereld een ‘affirmatie’. Het is een doel waarop alvast een voorschot wordt genomen, met de gedachte dat het dan sneller bereikt wordt – of zelfs as you speak bereikt is. Alsof je een vitamine C-pil inneemt zodat je geen sinaasappels meer hoeft te pellen en opeten en de verkoudheid acuut over is.

De negentiende-eeuwse apotheker Emilé Coué bedacht de eerste affirmatie ‘elke dag gaat het me in alle opzichten steeds beter.’ Zeg zoiets vaak genoeg tegen jezelf en het onderbewustzijn gaat het vanzelf geloven, is het idee. Lariekoek. Zelfs de meest indrukwekkende en opwekkende wijsheid kan niet bij je ‘binnenkomen’ als die wijsheid niet is ingebed in je eigen systeem. Of als er innerlijke overtuigingen spelen die de boel ondermijnen en saboteren.

In opstand

Als een uitspraak lijnrecht in tegenspraak is met je gevoel of de situatie wekt het niets dan verwarring op. ‘Ik ben veilig’ zeggen terwijl je met één hand aan een rotsblok hangt, wordt innerlijk niet geaccepteerd. Het innerlijk probeert een boodschap die strijdig is met de waarheid eerst te negeren en komt dan in opstand, waardoor je je uiteindelijk nog slechter voelt.

Wat affirmaties wèl kunnen is aanzetten tot actie. Als je bereid bent tijd en moeite te investeren, erop te kauwen, te kijken of er innerlijke ondermijnende opvattingen zijn, dan kun je de woorden je toe-eigenen. En als je je er ook nog naar weet te gedragen, dan heeft de affirmatie zin gehad. Zolang de woorden zich niet omzetten in realiteit, blijven ze hangen in het luchtledige. Ook mooi, hoor. Op een soort decoratieve manier.

Trek elke dag een gratis affirmatiekaart

Geen eigen affirmatie voor handen, maar wel iets willen bewerkstelligen? Je kunt een affirmatiekaart trekken via de Happinez Affirmatietool. Trek iedere dag een gratis kaart en vertrouw daarbij op je intuïtie. De kaarten zullen je helpen met waar jij naar zoekt.

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.

Meer lezen over affirmaties?

Dit is het geheim van affirmaties (met 18 krachtige voorbeelden).

Volgend artikel
Voel je direct beter met deze oefeningen in dankbaarheid
Voel je direct beter met deze oefeningen in dankbaarheid