Sta je voor een belangrijke keuze? Dan is deze brief voor jou

Door Susan Smit
Sta je voor een belangrijke keuze? Dan is deze brief voor jou Sta je voor een belangrijke keuze? Dan is deze brief voor jou Sta je voor een belangrijke keuze? Dan is deze brief voor jou

Lieve persoon die voor een belangrijke keuze staat,

Je staat op een tweesprong, een driesprong of misschien wel een viersprong. Welke weg ga je en welke wegen laat je onbelopen? Je moet een belangrijke keuze maken, zo eentje waarbij er dingen op het spel staan, er voor alles wel iets te zeggen valt en je geen duidelijke voorkeur hebt.

Door niet te kiezen, kies je toch

Lange tijd vond ik het verschrikkelijk om te moeten kiezen – ook al was het tussen twee leuke dingen. Welke beslissing ik ook nam, de andere mogelijkheden zou ik moeten laten schieten en nooit weten wat ze me hadden gebracht. Die gedachte vond ik onverdraaglijk. Daarom stelde ik soms de keuze uit in de hoop dat er uiteindelijk voor me gekozen werd, door het lot of door anderen. Alles beter dan verkeerd kiezen en spijt krijgen. Als je dit herkent, dan weet je net als ik dat deze werkwijze niet veel oplevert. Door niet te kiezen, kies je toch, alleen niet bewust. Je laat het aankomen op waar je je uiteindelijk toe gedwongen ziet. Beter is het om stil te staan op de kruising, naar alle richtingen te kijken, er een uit te kiezen en verder te lopen.

Een helder, innerlijk weten

De beslissing die je moet gaan nemen, waarover het ook gaat, vraagt intuïtie, reflectie en daadkracht van jou, lieve kiezer. Laten we beginnen met intuïtie, het ‘innerlijk weten’ of ‘het stemmetje vanbinnen’. Het is mysterieus, ongrijpbaar en zeer lichamelijk. Zodra je voor een keuze gesteld wordt, zou je je hersenen een paar momenten links moeten laten liggen en het lichaam laten praten, want intuïtie laat zich voelen in het lichaam. Dit heldere innerlijke weten kan zich uiten in kippenvel (‘deze kans is voor mij bestemd’), een schokje (‘dit is waar’), weerstand in je buik (‘ik moet hiervan weg’) of een sensatie op een andere plek in je lichaam.

Neem dit signaal mee in je beslissing

Als je erin bedreven raakt, voel je deze intuïtieve sensatie onmiddellijk nadat je een keuze voorgeschoteld krijgt, maar je kunt er later in het proces ook nog naar terugkeren. Ontspan je dan, sluit je ogen, stel je voor hoe je verschillende keuzes maakt en neem waar hoe je lichaam daarop reageert. Intuïtief ontvangen informatie tekent zich maar een paar seconden kristalhelder af en draagt geen emotie bij zich, geen angsten of verlangens. Je weet ineens heel rustig: ja of nee, links of rechts, stoppen of doorgaan. Het is zaak om dat moment goed te registeren en bewust op te slaan, want voor je het weet raakt het alweer bedolven onder wat je ervan vindt en wat je erbij voelt. Ik vraag je, lieve kiezer, om dit signaal mee te nemen in je beslissing.

Dan is het tijd voor reflectie, wat iets anders is dan een voor- en tegenlijstje maken dat ogenschijnlijke ordening aanbrengt, maar eigenlijk alleen maar verwarring sticht. Er zijn maar twee vragen die je jezelf hoeft te stellen. Een: Wat zijn mijn kernwaarden? En twee: Met welke beslissing dien ik die het meest?

Daadkracht

En ten slotte, lief mens dat voor een belangrijke keuze staat, is het tijd voor daadkracht. Je weet zelf heel goed wanneer het tijd is om de knoop door te hakken, want de onrust in je lichaam en geest geven dat aan. Het voelt als het moment vlak voor je een pijl afschiet of een duik in het zwembad neemt; je kúnt niet anders meer. Toe dan maar. Kies. Neem je verliezen op alle andere mogelijkheden. Richt je boog. En schiet de pijl af.

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.

Meer lezen van Susan Smit?

Je veilig voelen in de wereld: Susan Smit geeft advies.

Volgend artikel
Als het leven je te veel is: deze brief is voor jou
Als het leven je te veel is: deze brief is voor jou