Ben je een controlfreak? Dat weten is al het begin van de oplossing

Ben je een controlfreak? Dat weten is al het begin van de oplossing Ben je een controlfreak? Dat weten is al het begin van de oplossing Ben je een controlfreak? Dat weten is al het begin van de oplossing

Controledwang is voor sommige mensen al zo’n normaal onderdeel van het leven, dat ze niet eens inzien op welke manieren dit hun geluk ondermijnt. Bewustwording is dan ook de eerste stap naar een fijner leven, zegt levenscoach Andrea Owen.

Er bestaat een grote groep mensen die graag de controle houdt. Over zichzelf, over anderen, hun bestaan, over wat hen overkomt. Het voelt veilig, alsof jij invloed kan uitoefenen op alles wat er in je leven gebeurt. Toch is die gedachte bedrog. Het leven komt zoals het komt. De kunst is juist om dát te accepteren.

Teveel controle willen hebben werkt namelijk averechts. Zaken lopen net even anders dan jij had gepland of je vriend(in) doet precies niet wat jij wilt. Wanneer je dat ook weer probeert te controleren, is de kans alleen maar groter dat je nóg meer fouten maakt en juist kleiner dat jij krijgt wat je wil.

De oorzaken van controledwang

Herkenbaar? Dan is het allereerst belangrijk om te ontdekken waar jouw controledrang vandaan komt. Wanneer je bang bent om de controle te verliezen en je gewoon over te geven aan de flow van het leven, ligt daar iets aan ten grondslag. Wellicht gebruik je controledrang als een middel om onzekerheid te verbloemen. Mensen met een gebrek aan zelfwaardering vullen dat gat vaak op met de zucht naar controle. Zodra de controle faalt, betekent dat dus ook dat zij als persoon falen. Ook handelen controlfreaks weleens uit angst, voor de toekomst of iets anders. Controledrang is een middel om maar te zorgen dat er niets misgaat.

Coming soon: ‘Mindful met Happinez’

Sta stil, ervaar en voel innerlijke rust
  • Over de wijsheid van leven in het nu

  • 12 oefeningen voor ultieme ontspanning

  • En meer

Anderen controleren uit perfectionisme, alles om maar geen fouten te maken. Zo zei Andrea Owen in een interview met dagblad Trouw: “Als je ooit bekritiseerd bent omdat je een keer een fout hebt gemaakt, kan de schaamte die daarop volgde leiden tot perfectionisme. Jij maakt nooit meer een fout. Maar je werkt misschien ook de hele avond door aan een project dat om zeven uur al goed genoeg was. Zo leidt schaamte tot zelfdestructief gedrag, waarmee je je vrijheid en mogelijkheden beperkt.”

Controledwang loslaten

Wanneer jij een controlfreak bent, zal het lezen van dit artikel jou niet van die drang afhelpen. Wel kan het je bewust maken en bewustwording is nog altijd de eerste stap naar verandering. Begin dus met het toegeven dat je alles wil controleren. Niet alleen op een lacherige manier, of zonder verdere consequenties, maar écht. Erken welke gevolgen jouw controledrang hebben voor jou en je omgeving. Pas dan geef je toe dat je echt iets aan het probleem wil doen namelijk.

Bewustwording is het begin

Volgens Owen scheelt het al een hele hoop als je simpelweg inziet dat je controledrang hébt. “Bewustwording is, zoals altijd, de eerste stap. In plaats van een beschermingsmechanisme in te zetten, open je dan je ogen voor de diepgewortelde schaamte en bijbehorende angsten in jou. Bijvoorbeeld door in te zien dat je perfectionisme eigenlijk faalangst is: omdat je zo bang bent dat anderen je niet goed genoeg vinden, doe je je best om alles perfect te doen.”

Meer lezen?

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.
Volgend artikel
Als je met je mond vol tanden staat: zo kom je erop terug
Als je met je mond vol tanden staat: zo kom je erop terug