De invloed van scheppingskracht volgens Susan Smit

Door Susan Smit
De invloed van scheppingskracht volgens Susan Smit De invloed van scheppingskracht volgens Susan Smit De invloed van scheppingskracht volgens Susan Smit

Als je gelooft dat we als mens scheppingskracht hebben, of vrije wil, dan hoort daar ook iets bij: het dragen van verantwoordelijkheid.

Elk mens heeft scheppingskracht, die tot op zekere hoogte reikt, en is daarvoor aansprakelijk. Dat is het prijskaartje van de menselijke vrijheid van handelen of de vrije wil. Jijzelf hebt je geweten, je innerlijke morele kompas en je persoonlijke relatie tot alles wat leeft die jouw doen en laten zouden moeten sturen.

Oorzaak en gevolg

De scheppingskracht, of vrije wil, die wij mensen hebben, heeft invloed op alles en iedereen om ons heen. En andermans vrije wil heeft invloed op ons. De hermetische Wet van Causaliteit, de wet van oorzaak en gevolg, stelt dat niets toevallig gebeurt, dat voor elk gevolg een oorzaak bestaat, en dat elke oorzaak op zich weer het gevolg is van iets anders. ‘Elke oorzaak heeft zijn gevolg, elk gevolg heeft zijn oorzaak’. Niet alle oorzaken zijn even zichtbaar en tastbaar. Er is het zichtbare niveau van ‘ik stoot tegen de vaas en de vaas valt in stukken op de grond’, maar er zijn ook de ijlere niveaus waarin gedachten en dromen leven, bijvoorbeeld. Ook die hebben hun invloed.

Ware vrijheid

We stapelen alles in het leven op elkaar. Het nieuwe vloeit uit het vorige voort. Er bestaat geen gebeurtenis die uit het niets komt, die op zichzelf staat – altijd is er een lijn te ontdekken naar iets ervoor, hoe onafgebakend of ijl ook. Het kan een gedachte zijn, een voornemen, een idee, meer niet.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

De causaliteitsketen is ontzagwekkend fijntjes en complex. We zijn geen afgescheiden individuen die afzonderlijke levens leiden, behalve dan op de momenten dat we elkaar ontmoeten. Als mens zijn we altijd op het hele universum aangesloten, als een draadje in een weefsel, en oefenen onze invloed uit. We leven in een tijd waarin het woord ‘vrijheid’ vaak en graag gebruikt wordt. Soms in de zin ‘ik heb het recht om te doen wat ik wil’, onbegrensd door wetten of moraal. Maar spiritueel gezien bestaat ware vrijheid alleen als er geen vervelende consequenties zijn voor anderen.


Wend je scheppingskracht aan

Zodra je je bewust wordt van de grote verantwoordelijkheid die je draagt, zul je de taak voelen om jouw handelen voor het welzijn van allen aan te wenden. Als je iets doet, denkt of zegt, zul je je bewust worden van de gevolgen die verstrekkend kunnen zijn – niet alleen voor jouzelf en je directe omgeving, maar voor de wereld. Wend je scheppingskracht aan en aanvaard je aansprakelijkheid als een emotioneel en spiritueel volwassen mens.

Beeld: fotografie door Eric van Lokven, styling door Cyn Ferdinandus 

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.

Meer lezen van Susan Smit?

Je eigen aandeel dragen: zo kan het je bevrijden.

Volgend artikel
Neem met dit ritueel afscheid van het oude jaar en verwelkom dankbaarheid in je leven
Neem met dit ritueel afscheid van het oude jaar en verwelkom dankbaarheid in je leven