Dit is de geluksformule van Google-topman Mo Gawdat

Dit is de geluksformule van Google-topman Mo Gawdat Dit is de geluksformule van Google-topman Mo Gawdat Dit is de geluksformule van Google-topman Mo Gawdat

Wat gebeurt er als je een data-analist loslaat op een abstract begrip als ‘geluk’? Dan ontstaat er een heuse geluksformule.

Wat is geluk? Over die vraag buigen wetenschappers, filosofen en grote denkers zich al eeuwenlang. Er zijn bibliotheken over vol geschreven en miljarden gesprekken over gevoerd, maar een heel eenduidig antwoord is er nog steeds niet. Voor een groot deel komt dat doordat geluk voor iedereen wat anders is. Volgens Friedrich Nietschze is geluk ‘het gevoel dat je steeds krachtiger wordt en dat weerstand wordt overwonnen’. Socrates meende dat geluk niet werd gevonden in het zoeken naar meer, maar in het genieten van minder. Henry David Thoreau zei: ‘Geluk is als een vlinder. Hoe meer je het najaagt, hoe meer het je zal ontglippen. Maar als je je aandacht op andere dingen richt, zal het zacht op je schouder komen zitten.’

De geluksformule van Mo Gawdat

De namen van Nietschze, Socrates en Thoreau zeggen je misschien nog wel iets, maar als we het hebben over theorieën over geluk is Mo Gawdat nog een relatief onbekende naam. Hij is dan ook geen grote filosoof of historisch figuur, maar Chief Business Officer bij Google X. De divisie van Google die zich bezig houdt met innovatieve ideeën die de wereld moeten veranderen. Hij schreef het boek ‘De logica van geluk’, waarin hij zijn persoonlijke innovatieve idee – een heuse geluksformule – met de wereld deelt. Hoe Gawdat aan die gelukswijsheid komt? Door schade en schande. Gawdat, nu in de vijftig, was halverwege zijn dertiger jaren heel ‘succesvol’, want hij verdiende veel geld en had een topbaan. Toch voelde hij zich van binnen vooral leeg.

Een klantovereenkomst met het leven

Tegen het Financieel Dagblad zei hij vorig jaar: ‘Ik liet me beetnemen door het moderne leven. Hoe meer het leven me gaf, hoe meer ik begon te denken dat ik een soort klantovereenkomst had met het leven: “life owed me”. Ik had recht op meer. Ik begon te geloven dat wat ik in mijn werk deed ook haalbaar was in mijn persoonlijke leven, dat ik de controle had, alles kon kopen en aan alles en iedereen hoge eisen kon stellen. (…) Het was als drijfzand. Hoe harder ik me aan mijn depressie probeerde te ontworstelen, hoe dieper ik wegzonk.”

Coming soon: ‘Mindful met Happinez’

Sta stil, ervaar en voel innerlijke rust
  • Over de wijsheid van leven in het nu

  • 12 oefeningen voor ultieme ontspanning

  • En meer

Zoeken naar geluksdata

Gawdat is een data-analist, en dus ging hij heel béta op zoek naar geluk. Als eerst ontdekte hij dat hij als kind tot aan het begin van zijn twintiger jaren wél gelukkig was. De basis was dus in orde. Pas toen hij het geluk buiten zichzelf ging zoeken (auto’s, feestjes, gadgets) raakte hij het basisgeluk juist kwijt. Als tweede stap in zijn onderzoek schreef hij data op van alle momenten waarop hij wel gelukkig was: voetballen met zijn zoon, lekker eten, een gesprek met een vriend. Een duidelijke lijn zag hij niet, maar hij ontdekte wel iets anders, dat volgens hem ook voor anderen geldt. Gawdat voelde zich gelukkig als het leven zo liep als hij verwachtte. “Het gaat dus niet om wat er gebeurt en ook niet om wat ik wil dat er gebeurt­, het gaat om de balans tussen­ die twee.”

Overlevingsmechanisme

Volgens Gawdat vergelijkt ons brein elke gebeurtenis met wat we verwachtten dat er ging gebeuren. Het gebeurt ongemerkt, en wel duizenden keren per dag. Als onze ervaringen aan onze verwachtingen voldoen, voelen we ons tevreden en kalm. Maar doen ze dat niet, dan geeft ons brein een seintje dat er iets mis is. Gawdat: “Het is een overlevingsmechanisme. Je brein vertelt je dat iets jouw aandacht nodig heeft en zet een emotie aan: zorgen, schuld, schaamte, angst of verdriet. Die zijn overweldigend genoeg om je aan te zetten tot verandering. Dát is ongelukkig zijn.”

Geluk = realiteit – verwachting

Daarmee was de formule voor geluk voor Gawdat duidelijk: geluk = jouw perceptie van de realiteit – jouw verwachtingen. Met die ‘geluksformule’ hoopt hij mensen wereldwijd te raken en inzichten te geven. Zo steunt hij met zijn stichting One Billion Happy initiatieven die mensen gelukkig maken.

Meer lezen over Mo Gawdat?

Volgend artikel
Van leren word je gelukkiger. Dit is waarom
Van leren word je gelukkiger. Dit is waarom