Waarom een gelukkiger leven voor iedereen bereikbaar is (volgens de Dalai Lama)

Waarom een gelukkiger leven voor iedereen bereikbaar is (volgens de Dalai Lama) Waarom een gelukkiger leven voor iedereen bereikbaar is (volgens de Dalai Lama) Waarom een gelukkiger leven voor iedereen bereikbaar is (volgens de Dalai Lama)

Een gelukkiger leven is haalbaar en elke dag is een nieuwe kans om een stap in de goede richting te zetten, stelt de Dalai Lama. Er is simpelweg één vraag die je jezelf keer op keer moet stellen.

“Het ware doel van het leven is het streven naar geluk,” zegt de Dalai Lama. Volgens de spirituele en wereldlijke leider van het Tibetaanse volk is uiteindelijk iedereen op zoek naar iets beters in het leven. Of we nu jong zijn of oud, in een godsdienst geloven of niet en of het glas nu standaard halfvol is of halfleeg. Niet dat het streven naar geluk eenvoudig is. Het vraagt om liefde, mededogen en oefening van de geest, maar het is wél bereikbaar.

De kennis van de Dalai Lama is gebaseerd op 2500 jaar boeddhistische denkwijzen en meditatie. Zijn kennis zou je kunnen zien als een sleutel. Iets waar je alleen iets aan hebt als je vervolgens ook de deur vindt en ‘m opent. Met andere woorden, het is aan een individu zelf om met de kennis aan de slag te gaan.

Gelukkiger leven: iedereen kan het

Volgens de Dalai Lama is het de natuurlijke toestand van de mens om vreugdevol en gelukkig te zijn. Op dat principe is zijn hele visie gebaseerd. Geluk is niet een kwestie van succes of ‘kans hebben’. Het is niet iets dat de één wel heeft en de ander niet. Het is iets dat we allemaal kunnen bereiken, wanneer we in verbinding komen met onze binnenste kern. De Dalai Lama zegt: “Negatieve geestestoestanden vormen geen wezenlijk deel van onze geest, maar zijn louter vergankelijke blokkades die verhinderen dat onze onderliggende natuur tot uitdrukking kan komen”.

Coming soon: ‘Mindful met Happinez’

Sta stil, ervaar en voel innerlijke rust
  • Over de wijsheid van leven in het nu

  • 12 oefeningen voor ultieme ontspanning

  • En meer

Omring je met dat wat je vreugde geeft

Als het doel van het leven geluk is, biedt dat een interessant perspectief op onze dagelijkse problemen. Wanneer relaties ons meer ongeluk dan geluk brengen (hier kun je ook werk, gewoontes of vriendschappen invullen), is het onze taak ons hiervan te ontdoen. Om het doel te bereiken, zullen we weg moeten van wat ons lijden veroorzaakt en bewegen naar dingen die tot geluk leiden. Wanneer we ons omringen met de dingen die ons gelukkig maken, zullen we gelukkig zijn.

Oefen de geest

In het westen zijn we getraind om het intellect en onze cognitieve vermogens zoveel mogelijk te ontwikkelen. De Dalai Lama heeft een ander idee bij ‘oefening van de geest’. Voor ‘geest’ gebruikt hij het Tibetaanse woord ‘sem’, dat meer lijkt op ‘wezen’ of ‘ziel’. Intellect is daar een wezenlijk onderdeel van, maar het omvat ook het gevoel, het hart en de geest. Hoe oefenen we dat dan? Stel eerst de factoren vast die hetzij geluk, hetzij lijden veroorzaken. Vervolgens kunnen we ons geleidelijk ontdoen van de factoren die lijden brengen en kunnen we de factoren die geluk teweegbrengen laten groeien en bloeien.

Leidraad: stel jezelf deze vraag

De Dalai Lama heeft natuurlijk nog veel meer gezegd over dit onderwerp, maar alleen al met deze twee basisprincipes (‘omring je met dat wat je geluk brengt’ en ‘oefen je geest’) kunnen we stappen in de goede richting zetten. Bij elk besluit dat we moeten nemen, kunnen we ons afvragen: ‘Gaat dit mij geluk brengen?’

Het is zo simpel, maar deze sterke leidraad zou ons de weg kunnen wijzen in het leven. Of zoals Dr. Cutler het zegt: “Het helpt niet alleen bij de beslissing of we wel of geen drugs moeten gebruiken, of dat we wel of niet die derde portie bananenijs moeten nemen. De vraag plaatst dingen in een ander perspectief. Als we onze dagelijkse beslissingen en keuzes met die vraag in ons achterhoofd benaderen, verleggen we het accent van wat we ons ontzeggen naar waar we naar streven: ultiem geluk.”

Geïnspireerd? Hier verken je je emoties met behulp van de Dalai Lama’s emotie-atlas.

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.
Volgend artikel
Durf te schrijven (want dit is wat het je brengt)
Durf te schrijven (want dit is wat het je brengt)