Verken je emoties met behulp van de Dalai Lama’s emotie-atlas

Fotografie Tekst: Dorien Vrieling
Verken je emoties met behulp van de Dalai Lama’s emotie-atlas Verken je emoties met behulp van de Dalai Lama’s emotie-atlas Verken je emoties met behulp van de Dalai Lama’s emotie-atlas

Angst is een paniekerig paars mannetje, plezier een opgewekte gele dame, boosheid een gedrongen rood kereltje – als je de animatiefilm Inside Out hebt gezien, ken je ze. In de film leert het elfjarige meisje Riley om te gaan met al die eigenwijze emoties, die hun leven leiden in haar hoofd. Om ook volwassenen te helpen wegwijs te worden uit hun gevoelens, vroeg de Dalai Lama psycholoog Paul Ekman om een ‘emotie-atlas’ te ontwerpen.

Terug naar de kalme mind state

Als we naar de ‘nieuwe wereld’ willen, zegt de Dalai Lama, hebben we een goede kaart nodig om daar te komen. Het doel van de kaart is om inzichtelijk te maken hoe onze emoties zich tot elkaar verhouden, zodat we altijd weer de kalmte, de rustige mind state kunnen terugvinden. De Dalai Lama vroeg niet voor niets aan Paul Ekman om de atlas te ontwerpen: de Amerikaanse psycholoog deed veel onderzoek naar onze emoties, en was ook betrokken bij de totstandkoming van Inside Out.

Elke emotie is een continent

De atlas verdeelt al onze gevoelens in vijf hoofdgroepen, eigenlijk net als in Inside Out: plezier, verdriet, angst, boosheid en weerzin. Elke emotie ziet er uit als een ‘continent’, een deel van onze gevoelswereld. Die continenten bestaan weer uit verschillende staten, en er horen verschillende acties, stemmingen en triggers bij.

Verken je emoties

Klinkt dat een beetje abstract? Probeer het eens uit! Op deze site kun je je emoties verkennen. Het is niet alleen een mooie manier om kinderen uit te leggen hoe gevoelens werken – ook als je allang geen elfjarig meisje meer bent, kan het verhelderend zijn. Fijn idee, toch, zo’n atlas die je altijd weer terugleidt naar een kalme state of mind?

Volgend artikel
‘Enjoy!’
‘Enjoy!’