Terug naar overzicht

Grote levensbeslissing voor de boeg? Deze methode kan helpen een knoop door te hakken

Categorie
Tekst
Joanne Wienen
Grote levensbeslissing voor de boeg? Deze methode kan helpen een knoop door te hakken

Wie heel bewust stilstaat bij zijn belangrijkste levensdoelen en daarnaar handelt, weet altijd welke beslissing het beste is. Dat is de essentie van de Big five for life-methode.

Veel mensen vinden het lastig om knopen door te hakken. Het is soms al lastig om te kiezen wat we vanavond willen eten, laat staan wat we moeten doen in grote levensbeslissingen. Om die reden blijven we vaak veel te lang doorsukkelen in een situatie waarin we niet optimaal gelukkig zijn. Uit angst voor het onbekende en onzekere, verstijven we en blijven we doorleven op de automatische piloot. Gek eigenlijk, want we weten allemaal dat we daar écht niet gelukkig van worden.

Een van de grote redenen dat we het moeilijk vinden om knopen door te hakken, is omdat we stiekem niet zo goed weten wat we eigenlijk willen. En als je niet weet wat je wil, wat is dan het juiste om te doen? Het is daarom dat mensen te lang blijven hangen in banen die weinig voldoening geven, of in relaties waarvan we stiekem toch al weten dat er geen toekomst in zit. Wie hier tegenaan loopt, zou zich eens moeten verdiepen in de Big five for life-methode van John P. Strelecky.

Safari van je leven

Strelecky was samen met zijn vrouw op wereldreis. Toen hij in Afrika was en meeging op een safari, ontdekte hij dat veel mensen het succes van die safari baseerde op het aantal dieren dat ze zagen. Hadden ze alle dieren van de Big Five (de olifant, buffel, leeuw, neushoorn en het luipaard) gespot, dan was de safari een succes. Hoe minder dieren, hoe minder het succes. Strelecky dacht: wat als we op deze manier naar het leven kijken? Wat zijn de vijf dingen die je gedaan, gezien en ervaren wil hebben om je leven tot een succes te maken?

Wanneer je echt weet wat je wil…

Wanneer je echt gaat nadenken over wat het allerbelangrijkste voor je is, heeft dat ongetwijfeld consequenties voor jouw leven. Misschien ontdek je wel dat je altijd al een jaar hebt willen reizen en besluit je daarom je kantoorbaan waar je zonder plezier heenging op te zeggen. Misschien besef je wel dat je graag vrijwilligerswerk wil doen, omdat je het belangrijk vindt om terug te geven aan de wereld. Of misschien ontdek je wel dat die relatie die je al jarenlang hebt helemaal niet meer bij je past en je eigenlijk afremt in de dingen die jij wil bereiken in het leven

Precies daarom is dit nadenken over die grote levenszaken iets wat veel mensen vermijden. Het levert tenslotte vaak gedoe op. Als je ontdekt wie je eigenlijk echt bent en wat je echt wilt, kan dat flink confronterend zijn. Omdat je jarenlang iets anders hebt gedaan, of omdat er dingen zullen moeten veranderen (en dat is niet zomaar iets). Toch is het het wel waard. Kijk maar eens dit filmpje en bedenk vervolgens wat jij zou willen dat jouw levensmuseum toont.

Meer lezen over keuzes maken?

  • Ben jij een twijfelkont? Zo leer je keuzes maken (het hoeft niet altijd perfect)
  • Waarom liefde ons niet alleen overkomt, maar ook een keuze is
  • Keuzestress? Psycholoog Barry Schwartz deelt zijn tips

Door anderen gelezen