Ben jij een twijfelkont? Zo leer je keuzes maken (het hoeft niet altijd perfect)

Ben jij een twijfelkont? Zo leer je keuzes maken (het hoeft niet altijd perfect) Ben jij een twijfelkont? Zo leer je keuzes maken (het hoeft niet altijd perfect) Ben jij een twijfelkont? Zo leer je keuzes maken (het hoeft niet altijd perfect)

Stel: je moet keuzes maken. Voor een huis, een nieuwe baan, of misschien wel een geliefde. Je komt er niet uit, want je blijft maar denken: wat als ik morgen iets nóg beters tegenkom? Dat noemen ze FOBO: fear of better options. Het is een onrustig gevoel, maar gelukkig valt er wat aan te doen.

Het voelt een beetje alsof je in een ouderwetse spelshow zit en voor een lopende band staat. Op die band komen allerlei mooie prijzen langs, maar ze komen allemaal maar een keer langs, en als je eenmaal gekozen hebt kun je niet meer terug. Wanneer sla je toe? Ga je voor de wasmachine – hartstikke mooi ding, kun je goed gebruiken – of wacht je tot er misschien nog een wasmachine-en-droger-ineen langskomt?

FOBO komt voort uit de behoefte om de perfecte keuze te maken (en de angst de verkeerde te maken en daar spijt van te krijgen). Dat is een logisch streven, maar het kan je een onrustig gevoel geven – of juist verlammen. Steeds maar die besluiteloosheid – je zou willen dat je eindelijk de knoop kon doorhakken. Wat doe je eraan?

Richt je op je gevoel

Als je een denker bent, die in gedachten steeds alle voors en tegens op een rijtje zet, richt je dan meer op je gevoel. Je kunt nu eenmaal niet alles beredeneren, laat staan de toekomst voorspellen: met welke keuze je het meest blij zult zijn, is voor een groot deel een gevoelskwestie. Wist je trouwens dat je dromen je ook kunnen helpen bij keuzes maken?

Denk terug aan je beste keuzes

Met welke keuzes in jouw leven was je het meest gelukkig? Dat mogen grote dingen zijn, maar ook kleine (bijvoorbeeld die bijzondere oorbellen die eigenlijk te duur waren, maar waar je meteen verliefd op was). Waren het rationele keuzes, of impulsieve? Dit geeft je meer inzicht in wat voor jou de beste manier is om een keuze te maken: overdacht of meer op gevoel.


Kies een ‘gewoon goede’ optie

Perfectie bestaat niet. En hoe meer je erop blijft focussen, hoe verkrampter je raakt – waardoor je het helemáál niet meer weet. Probeer het idee van perfectie dus te relativeren, en richt je op keuzes die ‘gewoon goed’ zijn. Dat brengt rust, en mocht er later toch iets langskomen wat ‘beter’ was, bedenk je dan: ja, maar mijn keuze was óók goed.

Gooi je opties in de kosmos

Blijf je maar twijfelen tussen twee opties? Gooi dan de keuze in het universum. Doe iene-miene-mutte, gooi een muntje op of doe wat de bedenker van de term FOBO doet: koppel optie A aan de rechterhelft van de klok, en koppel optie B aan de linkerhelft. Kijk dan op de klok en zie waar de grote wijzer op dat moment is: dat is je keuze. (Er is best kans dat je denkt: deze uitkomst bevalt me niet, ik wil toch die andere. Dan weet je dus ineens wat je het liefste wilt.)

Verwelkom ‘fouten’

Fouten vermijden is onmogelijk, en je moet het ook niet willen: van je fouten leer je het meest. Klinkt misschien wat schoolmeesterachtig, maar het is wel zo. Ze helpen je om jezelf te leren kennen en aan te voelen wanneer je de juiste keuze maakt.

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.

Meer lezen over persoonlijke ontwikkeling?

Kom los van trots en schuld: vijf uitgangspunten van non-dualiteit.

Volgend artikel
Eerste hulp voor twijfelaars
Eerste hulp voor twijfelaars