Kom los van trots en schuld: vijf uitgangspunten van non-dualiteit

Kom los van trots en schuld: vijf uitgangspunten van non-dualiteit Kom los van trots en schuld: vijf uitgangspunten van non-dualiteit Kom los van trots en schuld: vijf uitgangspunten van non-dualiteit

Je hebt vast wel eens van non-dualiteit gehoord. Niet twee, maar één; ofwel advaita in het Sanskriet. Gedachtegoed vanuit boeddhisme en hindoeïsme dat in het kort staat voor eenheid. Alle spirituele stromingen komen op die eenheid uit, dus wat onderscheidt het non-dualisme daar dan van? Het feit dat het nauwelijks met je ratio te bevatten is.

Non-dualisme is een manier om naar het leven en jezelf te kijken die verlicht, opruimt en tot rust brengt. Ontdek vijf belangrijke uitgangspunten van het non-dualisme die je in vogelvlucht meenemen door dit onderwerp. Interesse in dit onderwerp? Ontdek het boek én de podcast Praten over Bewustzijn van Patrick Kicken en Paul Smit.

De wereld is in jou

Jij bent niet in de huiskamer, de huiskamer is in jou. Natuurlijk, jij zit nu op de bank in het huis dat je huurt of koopt. Zo is het in de materiële, aardse werkelijkheid. Het non-dualisme plaatst het individu los van verantwoordelijkheid en egocentrisme. Waar jij nu bent, ontstaat door jou heen. Bijna niet te bevatten, maar op zich wel een ontspannen gedachte.

Los van trots en schuld

Dus het non-dualisme is een vrijbrief om van alles te doen zonder schuld of verantwoordelijkheidsgevoel? In feite wel, maar dat houd je niet lang vol, want ook dat is gestuurd. Waartoe word jij geleid, wat wekt je nieuwsgierigheid? Waar houd jij je graag mee bezig? Volg dat pad en maak jezelf niet groter of kleiner, want het gaat niet om jouw ‘ik’.

Niks hoeft gefixt

Niet goed genoeg zijn, zelftwijfel, onzekerheid over je uiterlijk, angst; we willen het graag allemaal aankijken en zo snel mogelijk fiksen. Maar hoe ouder je wordt, hoe hoger de berg wordt van te fiksen aspecten. Niet nodig, volgens het non-dualisme. Het leven dient zich aan in en door jou, dus put eruit en maak er niet een vastgeklonken verhaal van.

Je hoeft geen doel te hebben

De queeste van velen is op dit moment: wat is mijn zielsmissie? Kan iemand mij vertellen waartoe ik op aarde ben? Nergens voor nodig. Leef op een manier die jij prettig vindt, die jouw nieuwsgierigheid en passie wekt en volg dat pad. Hoge verwachtingen en succesvolle carrières zijn aantrekkelijk voor je ego, maar dat ego is een farce volgens het non-dualisme, dus laat het niet leidend zijn.

Altijd onder invloed

Wie ben ik? Nog zo’n prangende vraag. We hebben allemaal wel eens ‘ik was mezelf niet’ gezegd. Je reinste onzin op meerdere vlakken, volgens het non-dualisme. Ten eerste sta je altijd onder invloed van je omgeving en ten tweede is het ‘zelf’ geen vaststaand concept. Daaraan vasthouden is buitengewoon vermoeiend.

Meer weten?

Meer Happinez?

Over auteur
Verhalen vertellen en het mystieke onderzoeken; daar houdt tekstschrijver Fabienne Peters zich mee bezig. Haar missie? Op zoveel mogelijk plekken verhalen verspreiden die het leven zowel verdiepen als verzachten. Onderwerpen die raken, die net een beetje verder gaan en/of met één been in de taboesfeer blijven hangen.
Volgend artikel
In vijf stappen verlost van angst, boosheid of verdriet
In vijf stappen verlost van angst, boosheid of verdriet