Waarom liefde ons niet alleen overkomt, maar ook een keuze is

Waarom liefde ons niet alleen overkomt, maar ook een keuze is Waarom liefde ons niet alleen overkomt, maar ook een keuze is Waarom liefde ons niet alleen overkomt, maar ook een keuze is

Een emotionele connectie is een belangrijke voorwaarde voor een sterke liefdesrelatie. Maar anders dan fysieke aantrekkingskracht (die is er gewoon of die is er niet) is een emotionele band ook een keuze. Daarom is het goed om te weten wat ervoor zorgt dat je durft te kiezen.

Wanneer wist jij dat je verliefd was op je partner? Voor veel mensen is dit een lastige vraag om te beantwoorden. Je kwam iemand tegen, vond diegene hoogst waarschijnlijk fysiek aantrekkelijk en uiteindelijk is er een intieme vertrouwensband ontstaan die de basis voor liefde vormde. Die vertrouwensband is vaak lastig te definiëren. Wat zorgt ervoor dat je een emotionele connectie met iemand voelt? Volgens relatiecoach Laurel House is dat iets waar je zelf de hand in hebt.

Tegen online magazine Bustle vertelde ze dat we niet zomaar uit het niets verliefd worden. We zijn die realiteit volgens haar een beetje uit het oog verloren. Onze taal en liefdessprookjes suggereren namelijk wat anders. Door romantische komedies, reclames en zwijmelverhalen hebben we een duidelijk idee gekregen van hoe liefde ontstaat. Twee mensen ontmoeten elkaar, voelen meteen aan dat de ander de ware is et voilà.. ze leefden nog lang en gelukkig. Ook in de woordkeuze als we het hebben over verliefd zijn, lijkt het alsof verliefdheid iets is dat ons overkomt. ‘Ik viel als een blok voor hem/haar’, zeggen we dan. Of ‘de prins op het witte paard kwam voorbij’. Alsof je langs de kant van de weg kan gaan staan en kan gaan wachten tot je zomaar ineens tegen de liefde aan struikelt.

Liefde is: je kwetsbaar opstellen

Maar volgens Lauren House is een liefdesband geen kwestie van toeval, maar een keuze die we maken. “Je ‘valt’ niet zomaar op iemand. Nee, je kíest ervoor om je hart open te stellen voor liefde en kunt zo een vertrouwensband opbouwen”, vertelt ze. Met andere woorden: als er iemand voorbij komt die alles heeft wat we zoeken, maar we ons niet kwetsbaar durven opstellen, is de relatie al over voor die begonnen is.

Waarom maken mensen de keuze om zich kwetsbaar op te stellen en hun hart open te stellen voor liefde? Dat is voor iedereen verschillend. Voor sommigen kan de emotionele steun die een ander biedt een belangrijke rol spelen. Voor een ander kan het zwaar meewegen hoe betrouwbaar iemand is. Iedereen heeft andere beweegredenen en iedereen ervaart emotionele verbondenheid op een eigen manier. Laurel House stelt dat we in onze maatschappij vaak veronderstellen dat mannen zich minder snel openstellen voor een emotionele band dan vrouwen. Onze sociale constructies en vooroordelen over wat wij ‘mannelijk’ en ‘vrouwelijk’ gedrag vinden, spelen daarin een belangrijke rol. Maar zo simpel kan die grens niet getrokken worden.


Een klik op spiritueel en intellectueel niveau

Zo vertelt Chad aan Bustle over het moment waarop hij wist dat hij zich open durfde te stellen. “Ik wist dat onze band bijzonder was doordat ik naar haar niet alleen luisterde met mijn hoofd, maar met mijn hele hart en ziel. We denken over dezelfde dingen na. Heel vaak sturen we elkaar bijvoorbeeld op hetzelfde moment over hetzelfde onderwerp een bericht. Er was tussen ons aanvankelijk geen seksuele spanning, maar we klikten op intellectueel en spiritueel niveau zo goed, dat onze vriendschappelijke band heel natuurlijk uitgroeide tot liefde.”

Wat zorgt er bij jou voor dat je je open durft te stellen voor liefde?

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.

Meer lezen over liefde?

Dit type geliefde ben jij volgens je sterrenbeeld.

Volgend artikel
Zo vind je de partner die echt bij je past: ken jezelf én jouw type
Zo vind je de partner die echt bij je past: ken jezelf én jouw type