Het leven overkomt je niet alleen, je hebt meer zelf in handen dan je denkt

Door Susan Smit
Het leven overkomt je niet alleen, je hebt meer zelf in handen dan je denkt Het leven overkomt je niet alleen, je hebt meer zelf in handen dan je denkt Het leven overkomt je niet alleen, je hebt meer zelf in handen dan je denkt

‘Ik geloof dat onze ziel precies weet wat ons te doen staat, maar dat we kunnen kiezen om stil te zijn en te luisteren of niet.’

Er zijn mensen die geloven dat alles is voorbestemd en je je dient te schikken in het lot (‘Alles heeft zo moeten zijn’) en er zijn mensen die ervan overtuigd zijn dat je je eigen leven creëert (‘Geluk is een Keuze!’). De spanning tussen lotsbestemming en vrije wil is een filosofisch vraagstuk waar theologen, wetenschappers, dichters en filosofen al eeuwen over twisten en wel nooit uit zullen komen. Ik ook niet in dit goedbedoelde stukje, maar toch ga ik een poging wagen.

Wat doen we met ons leven?

Stel dat de waarheid ergens in het midden ligt. Dat sommige dingen zijn voorbestemd: het zal, linksom of rechtsom, gebeuren. Andere dingen komen op ons pad als een uitnodiging: wat doen we ermee? Hoe reageren we erop? Benutten we het om iets te leren of bereiken of laten we de kans onbenut?

Luisteren naar je ziel

Bij de ‘noodlot/vrije wil’-kwestie moet ik altijd denken aan wat de Nederlandse geliefde rabbijn Soetendorp me eens vertelde. We spraken voor Happinez ruim drie uur met elkaar en hebben samen gelachen en gehuild. De rabbijn is als Joods jongetje tijdens de Holocaust meerdere malen gered. Hij zei: ‘Laatst zei iemand tegen me dat God wilde dat ik gered werd. Ik antwoordde: “God wilde dat alle kinderen gered werden, maar ik had het geluk dat ik in de handen was van mensen die dat begrepen.”

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

Ik geloof dat dit waar is. Ik geloof dat onze ziel precies weet wat ons te doen staat, maar dat we kunnen kiezen om stil te zijn en te luisteren of niet. Als we alles afschuiven op een hogere macht, zou dat ons ontslaan van de plicht en vreugde om het leven mee te creëren.

Laat liefde de drijvende kracht zijn

‘De mens is volgens de Bijbel en Talmoed geschapen naar Gods evenbeeld,’ zei de rabbijn die middag. “Laten wij de mens scheppen,” staat er. Meervoud. Waarom meervoud? God wilde, om redenen die wij niet weten, een mens met vrije wil te schapen en besloot dat alleen maar te kunnen doen met de medewerking van de mens.’

Wij mensen zijn medescheppers. Co-creatoren. Ik houd van dat idee, omdat het betekent dat je verantwoordelijkheid draagt en een verschil kunt maken. Het bekrachtigt je in je mogelijkheden. Als liefde daarbij je drijvende kracht is, dan kan er niets misgaan.

Samenwerken met het hogere

In de oude mysteriescholen knielde men niet, maar stond men met open armen naar God of de Godin te bidden. Wij kunnen samenwerken met het hogere. Dat gaat niet met het verstand, maar via het hart, het onderbewustzijn, intuïtie – dat deel van je dat weet wat juist en goed is.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Meer dan 5.925 trainees gingen je voor

Het leven overkomt je niet alleen, het leven reageert ook op je.

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.
Volgend artikel
Waarom het nooit te laat is om iets met je talent te doen
Waarom het nooit te laat is om iets met je talent te doen