Dit is waarom je nu moet stoppen met positief denken

Door Susan Smit
Dit is waarom je nu moet stoppen met positief denken Dit is waarom je nu moet stoppen met positief denken Dit is waarom je nu moet stoppen met positief denken

Positief denken is het pierenbadje van verlichting. Het werkt best aardig om the sunny side van dingen te zien of om iets vervelends te relativeren, maar bij echte ellende en diep begraven issues levert het alleen maar verwarring op.

Je bent er namelijk nog helemaal niet aan toe als je moeite moet doen om iets met een goed klinkende spreuk positief te maken terwijl het van binnen nog niet zo voelt. Je wil al de geheelde, verlichte en relativerende ervaringsdeskundige gaan uithangen voordat je er goed en wel mee aan de slag bent gegaan. Het is een short cut waarbij je onherroepelijk verdwaalt.

Omdenken zorgt voor drukte in je hoofd

Iets ‘omdenken’ of vervangen voor positieve gedachten maakt het alleen maar drukker in je hoofd. Vanuit het gedachteniveau kun je niets verbeteren; het is als het toevoegen van een extra laag glimmende verf op een verrotte vensterbank. Wat we nodig hebben is de moed om te voelen en doorleven. De inzichten die daaruit voortkomen beklijven, transformeren en bouwen op.

Je eigen gedachten en gevoelens met kracht en oordeel wegzetten omdat ze niet ‘verlicht’ of ‘spiritueel’ genoeg zijn, brengt je verder van huis. Dan heb je gedachten over je gedachten. Wat er echt aan de hand is, is dieper te vinden.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

Spiritueel vs positief

‘Spiritueel zijn’ is niet hetzelfde als ‘positief zijn’, roep ik vaak hartstochtelijk uit. Spiritualiteit omarmt duisternis en licht als twee krachten die bij het leven horen. Er zijn loodzware gebeurtenissen en die mogen ook als zodanig benoemd en ervaren worden; die hoeven niet onmiddellijk te worden weggepoetst met een krampachtige positieve beschouwing. Bovendien omarmt levende en echte spiritualiteit ook jouw eigen nog onbewuste, onbelichte en onderontwikkelde kanten. Belangrijk hierbij is het woordje ‘nog’; het vergt tijd, aandacht en inspanning om deze te transformeren. En dat ga je niet redden met een potje goedbedoeld positief denken.


Als je geen oordeel velt over je eigen verlies van vertrouwen, er eerlijk over bent en er met huid en haar doorheen gaat, wordt de duisternis vanzelf wat zonniger, de zwaarte wat lichter, de leegte meer ruimte. Als je jezelf de tijd geeft en pijnlijke gevoelens simpelweg laat bestaan, komt er kalmte en een soort ‘het is goed’-gevoel op. Of: ‘Ik ben goed’. Je merkt dat ook erge dingen voorbij gaan of een plek krijgen en kunt ervaren dat je vertrouwen wordt hersteld. Zo reis je langzaam naar iets wat ‘positief’ genoemd kan worden. Maar geen seconde eerder.

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.

Meer lezen over hoe om te gaan met je gedachten?

Laat je gedachten los in vijf seconden.

Volgend artikel
15 affirmaties om je intuïtie te versterken
15 affirmaties om je intuïtie te versterken