Over deze 5 dingen heb je wél controle

Over deze 5 dingen heb je wél controle Over deze 5 dingen heb je wél controle Over deze 5 dingen heb je wél controle

In het leven gebeuren er veel dingen waar je geen controle over hebt, hoe graag je dat ook zou willen. Focus daarom liever op de dingen die je wél kunt beïnvloeden.

In het leven zijn er zaken waar we controle op hebben én zaken waar we geen controle over hebben. Vaak is het die tweede categorie waar we teveel tijd aan spenderen. We wikken en wegen. We denken eindeloos na over hoe we bepaalde dingen kunnen veranderen, terwijl we die tijd veel beter kunnen besteden aan het accepteren van diezelfde dingen. Zo heb je geen controle over wat anderen tegen je zeggen of hoe andere mensen jou behandelen. Het gedrag van collega’s, vrienden, familie of wildvreemden kan jou wel beïnvloeden, maar hoe hard je ook je best doet, het is niet aan jou om iemand anders te veranderen. Niet alleen omdat iedereen zijn eigen weg bewandelt, maar vooral omdat het gewoon onmogelijk is. Gelukkig zijn er ook dingen waar we wél controle over hebben.

1. De manier waarop je tegen jezelf praat

De meeste mensen zijn voor anderen veel liever dan voor zichzelf. Als we een vriend(in) troosten, doen we dat in milde, liefdevolle bewoordingen. Maar praten we tegen onszelf, dan klinkt onze stem vaak kritisch, streng en hard. Zonde, want het leven wordt een stuk lichter met een beetje zelfcompassie.

2. De grenzen die je stelt

Het is zo belangrijk om je eigen grenzen serieus te nemen. Maar dat kan nog best lastig zijn als je een echte pleaser bent. Volgens Brené Brown is grenzen stellen nauw verbonden met van jezelf leren houden. Als jij weet hoeveel je waard bent, lukt het makkelijker om je los te koppelen van de goedkeuring van anderen en duidelijk te zeggen waar je wel of geen behoefte aan hebt.

Nieuw: Happinez Zomerboek

Trakteer jezelf deze zomer op heel veel leesplezier met het Happinez Zomerboek. Met maar liefst 208 pagina’s vol fijne inzichten, puzzels, een yoga-zomerhoroscoop, schrijfoefeningen en meer.

3. De verwachtingen die je hebt

Dit punt hangt nauw samen met het voorgaande punt. Vaak verwachten we van mensen dat zij grenzen respecteren nadat die zijn aangegeven, maar helaas is dit niet altijd het geval. Wij hebben geen controle over het gedrag van anderen. Het is goed om je daar bewust van te zijn.

4. Hoe eerlijk jij bent in je reacties

Het kan soms heel lastig zijn om eerlijk te zeggen hoe jij je voelt als je het gevoel hebt dat je onjuist behandeld bent. Toch is het juist op die momenten zaak om dat wél te doen. Niet om anderen met jouw eerlijkheid of kwetsbaarheid te beïnvloeden, maar omdat het de enige manier is waarop jij trouw kunt blijven aan jezelf.

5. Hoe je anderen behandelt

‘Behandel anderen zoals jij ook graag behandeld zou worden,’ is niet voor niks een eeuwenoud gezegde. Misschien hebben we geen controle over hoe anderen óns behandelen, we kunnen wel het goede voorbeeld geven. Het is verleidelijk om haatdragend te zijn naar mensen die gemeen of onrechtvaardig doen. Toch zal het jouw leven en karakter alleen maar mooier, beter en sterker maken als je ervoor kiest dat niet te doen.

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.

Meer lezen over controle loslaten?

Minder controle, meer loslaten: met deze Chinese filosofie lukt het je.

Volgend artikel
3 dagelijkse rituelen tegen piekeren, stress en burn-out
3 dagelijkse rituelen tegen piekeren, stress en burn-out