Ben jij een eeuwige pleaser? Met deze tips geef je je grenzen aan

Ben jij een eeuwige pleaser? Met deze tips geef je je grenzen aan Ben jij een eeuwige pleaser? Met deze tips geef je je grenzen aan Ben jij een eeuwige pleaser? Met deze tips geef je je grenzen aan

Nee zeggen is knap lastig als je een eeuwige pleaser bent. Herkenbaar? Met deze tips van Brené Brown leer je op een gezonde manier grenzen stellen.

Grenzen stellen, zegt Brené Brown, heeft alles te maken met van jezelf leren houden. Weten hoeveel je waard bent heeft namelijk niets te maken met de goedkeuring van anderen.

Juist wanneer je lastig nee kunt zeggen is het de moeite waard om je limieten eens opnieuw vast te stellen. Want het stellen van grenzen zorgt ervoor dat jij als persoon groeit. En wat een mooi geschenk is dat.

Grenzen stellen doe je zo

  1. Oefen de woorden die je wilt zeggen
    Zoals ‘Ik kan dat er nu niet bij hebben’ of ‘Daar heb ik geen tijd voor.’ Het stellen van grenzen is iets wat je kunt leren.
  2. Gebruik een mantra
    Het is heel fijn om iets te hebben waaraan je je vast kunt houden als je een beslissing moet nemen. Ik heb een zilveren ring die ik stilletjes ronddraai terwijl ik de woorden herhaal ‘liever ongemak dan spijt. ’Mijn mantra herinnert me eraan dat ik een keus maak die goed is voor mijn welzijn. Zelf als het geen makkelijke keus is.
  3. Hou een dagboek bij
    Pak je dagboek erbij wanneer je voelt dat het stellen van grenzen je niet gemakkelijk afgaat. Zo zul je inzicht krijgen in welke situaties je moeite hebt met het stellen van grenzen. Zo kom je erachter welke factoren er verder nog meespelen. Zoals bijvoorbeeld slaapgebrek of stress. Op deze manier zul je meer grip krijgen op de momenten waarop je het moeilijk vind om nee te zeggen.

Tip: Probeer niet te streng voor jezelf te zijn en zie het vooral als een uitdaging om nog sterker in je schoenen te staan.

Vind je het moeilijk om nee te zeggen op de werkvloer? Dan is onze online training Happi@work misschien wel wat voor jou.

Volgend artikel
Echt ontspannen aan je vakantie beginnen? Met deze zes tips gaat dat je lukken
Echt ontspannen aan je vakantie beginnen? Met deze zes tips gaat dat je lukken