Echt ontspannen aan je vakantie beginnen? Met deze zes tips gaat dat je lukken

Echt ontspannen aan je vakantie beginnen? Met deze zes tips gaat dat je lukken Echt ontspannen aan je vakantie beginnen? Met deze zes tips gaat dat je lukken Echt ontspannen aan je vakantie beginnen? Met deze zes tips gaat dat je lukken

Heb je al voorpret voor je reis, maar moet er voor die tijd nog een hoop gebeuren? Herkenbaar. Zo zorg je dat je alle losse eindjes van tevoren vastknoopt – en je daarna helemaal ontspannen op vakantie gaat.

Rond je werk rustig af

Het helpt om op tijd een goede planning te maken voor je laatste werkweek. Zo zorg je dat je belangrijke dingen echt goed afrondt, en niet naar adem happend aan je vakantie begint. Uiteraard kan het gebeuren dat anderen in de laatste dagen voor vertrek nog dingen over de schutting gooien, maar laat jezelf niet gek maken. Als het echt belangrijk was, hadden ze je wel eerder gevraagd (zorg dus ook dat iedereen ruim van tevoren weet dat je weggaat, en zet je afwezigheidsassistent al aan op je laatste werkdag).

Neem op tijd vrij

Wacht niet tot de dag voor vertrek, want dan moet je ’s avonds nog als een gek je koffer inpakken. Je zit dan de eerste dagen van de reis nog met je hoofd op je werkplek. Voor een ontspannen vertrek, kun je het beste alvast een of twee vrije dagen voor je vakantie plannen (of vertrek na het weekend). Dan ga je veel lekkerder weg.

Unplug écht van je werk

Ja, misschien een open deur, maar toch goed om even te benadrukken: zorg dat je echt echt echt vrij bent. Niet ‘bereikbaar als het echt nodig is’, niet ‘die drie mailtjes beantwoord ik in het vliegtuig nog wel’, nee, echt niks. Belangrijke taken leg je ruim van tevoren bij collega’s neer.

Maak een lijstje

Zodat je precies weet wat je mee wilt nemen. Dan is er nog tijd genoeg om kleding te wassen, een paar handige dingen aan te schaffen of te bestellen.

Vertrek op een tijd die je prettig vindt

Als het enigszins kan, vertrek dan niet midden in de nacht (tenzij je dat prettig vindt, omdat je dan bijvoorbeeld een grote file vermijdt, uiteraard). Vertrekken op een iets minder onorthodox tijdstip is een veel betere manier om prettig te vertrekken.

Houd je eerste vakantiedag open

De beste manier om je vakantie ontspannen te starten, is de eerste dag een beetje aan te rommelen. Rustig uitpakken, de omgeving verkennen. Heb je spontaan zin om iets te gaan bekijken of meteen de stad in te gaan, doe dat dan vooral, maar plan dat niet van tevoren in. Dan voelt het namelijk meteen alsof je iets ‘moet’, en je moet nu juist niks!

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.

Meer lezen over vakantie?

Dit is hoe je een ultiem vakantiegevoel creëert, maar dan gewoon thuis!

Volgend artikel
13 leuke dingen om te doen als je (nog) niet op vakantie gaat
13 leuke dingen om te doen als je (nog) niet op vakantie gaat