Puilt jouw koffer altijd uit? Zo ga je minimalistisch op vakantie (met minstens zoveel plezier)

Puilt jouw koffer altijd uit? Zo ga je minimalistisch op vakantie (met minstens zoveel plezier) Puilt jouw koffer altijd uit? Zo ga je minimalistisch op vakantie (met minstens zoveel plezier) Puilt jouw koffer altijd uit? Zo ga je minimalistisch op vakantie (met minstens zoveel plezier)

‘Word je er blij van?’ Die vraag moesten we van opruimgoeroe Marie Kondo stellen bij het uitmesten van onze kledingkast, maar het is ook een goede leidraad voor het inpakken van je koffer. Want wat voelt dat eigenlijk lekker licht, een vakantie met minder spullen. 

Er zijn twee types vakantiegangers. Het ene type komt vrolijk op Schiphol aan met een lichtgewicht rugzakje. Het andere type fronst en vraagt zich af waar type A haar bagage heeft gelaten – zelf met een grote, stampvolle rolkoffer aan de hand. Als jij dat laatste type bent, is er goed nieuws: ook jij kunt minimalistisch op vakantie. En het is verrassend leuk.

Les 1: neem rustig de tijd om in te pakken. Dan heb je niet de neiging om als een razende Roeland van alles in je koffer te mikken (want ‘volgens mij vergeet ik van alles!’), maar maak je bewuste keuzes. En dat is ook nog eens vele malen rustgevender, kunnen we verklappen.

Drie belangrijke vragen

De essentials zijn makkelijk. Je geld, telefoon, oplader en paspoort heb je sowieso nodig. Daarna kom je al gauw op een glijdende schaal terecht. Vraag jezelf daarom bij ieder kledingstuk of voorwerp drie dingen af:

 1. Word ik er echt blij van?
 2. Is het gewicht het me waard (of is het te zwaar)?
 3. Is het multifunctioneel?

Welke kleding heb ik nodig?

Het maakt uiteraard nogal uit of je gaat bergbeklimmen, aan het strand gaat liggen of een roadtrip gaat maken. Maar in het algemeen kun je met dit lijstje kleding overal uit de voeten.

 • Comfortabele schoenen (die lekker lopen en geschikt zijn voor het weertype en je dagbesteding. Slippers zijn lichtgewicht en je wordt er misschien heel blij van, maar ze zijn nu eenmaal niet echt handig in bergachtig gebied)
 • Simpele broek die tegen een stootje kan
 • Van elk kledingstuk twee (dan kun je altijd een bh dragen terwijl je de andere wast / droogt)
 • Een niet te dikke trui (werken in laagjes is slim als je niet precies weet wat het weer brengt)
 • Vier onderbroeken en vier paar sokken (weegt weinig, wel zo fijn om wat extra te hebben)
 • Bikini (slim: een comfortabele bikinitop kun je ook als bh dragen)
 • Dunne sjaal (hier heb je geheid plezier van als het ’s avonds frisjes wordt)

Kies kleding die goed bij elkaar past (lekker basic) en prettig zit. Als je zorgt dat je een kleine flacon wasmiddel bij je hebt, heb je maar weinig kleding nodig: je kunt dan elke paar dagen wassen. Dat scheelt enorm veel gewicht. En kies voor goede, natuurlijke materialen. Een trui van merinowol is bijvoorbeeld erg prettig: warm en goed bestand tegen geurtjes.


Welke toiletspullen neem ik mee?

Best een leuke uitdaging, om je verzorging basic te houden (en toch te zorgen dat je niets mist). Uiteindelijk zijn er maar een paar producten echt essentieel:

 • Tandenborstel en tandpasta
 • Deodorant
 • Zeep en shampoo
 • Zonnebrand
 • Medicijnen
 • Scheermesje
 • Pleisters (want die heb je al-tijd nodig als je ze niet bij je hebt – da’s een ijzeren natuurwet)
 • Hygiënische doekjes voor je handen

Wil je écht lichtgewicht reizen en hou je van een experimentje? Er bestaat een multifunctioneel product dat fungeert als tandpasta, zeep én shampoo, in bijvoorbeeld pepermuntgeur /-smaak. Inderdaad: wauw. Verder is het slim om je shampoo en zeep over te gieten in kleine reisflesjes. En je make-up dan? Je kunt het natuurlijk eens zonder proberen. Maar het is ook een leuke uitdaging om je te beperken tot de drie belangrijkste dingen. Daar kom je vaak een heel eind mee.

Welke ‘leuke dingen’ neem ik mee?

Minimalistisch reizen is fijn, maar je hoeft jezelf natuurlijk niet alles te ontzeggen. Er zijn een paar dingen die een reis heel veel prettiger kunnen maken. Met een paar oordopjes kun je je, waar je ook bent, altijd even afsluiten van je omgeving. Fijn in het vliegtuig of een druk hostel.

Hou je van lezen, dan is een e-reader zijn gewicht in goud waard. Heb je er geen? In Engelssprekende landen (of landen met veel Engelstalige toeristen) kun je je leeshonger prima stillen met boeken die door andere vakantiegangers zijn achtergelaten. Tegenwoordig hebben de meeste hotels en hostels wel een plankje met boeken.

Bon voyage!

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.

Meer lezen over vakantie?

Zo lukt het jou ook om stressvrij vakantie te vieren.

Volgend artikel
Waarom je af en toe dingen alleen zou moeten doen (ook als je een relatie hebt)
Waarom je af en toe dingen alleen zou moeten doen (ook als je een relatie hebt)