Waarom je af en toe dingen alleen moet doen (ook als je een relatie hebt)

Waarom je af en toe dingen alleen moet doen (ook als je een relatie hebt) Waarom je af en toe dingen alleen moet doen (ook als je een relatie hebt) Waarom je af en toe dingen alleen moet doen (ook als je een relatie hebt)

Alleen uit eten. In je eentje een wandeling maken door het park. Of in je eentje naar de bioscoop. Met jezelf een avondje uit kan heerlijk zijn. Dit is waarom alleen zijn, met enkel je eigen gedachten als gezelschap, zo helend is.

Doe jij het weleens, echt alleen erop uit? Als het antwoord op deze vraag nee is, is dat niet zo vreemd. Er rust een sociaal stigma op alleen tijd doorbrengen. Alsof je dat alleen doet als je echt geen enkel alternatief hebt en dus eigenlijk een beetje zielig bent. Maar alleen op stap hoeft helemaal niet zielig te zijn: het kan je juist heel veel kracht geven en sterken in het aanvoelen van wie je bent.

Natuurlijk: ieder mens heeft anderen om zich heen nodig om gelukkig te zijn, en we leven langer als we betekenisvolle relaties opbouwen met anderen om ons heen. Door deze relaties voelen we ons geliefd en gesteund.

Lekker a-sociaal

Maar als je met iemand anders bent, zal je altijd rekening moeten houden met die ander. Je past je aan, en denkt na over hoe je overkomt. Je kunt niet zomaar zonder iets te zeggen weglopen, omdat je de muziek te hard vindt staan. Of niet terugpraten, als je daar geen zin in hebt. Of halverwege de route weer huiswaarts gaan omdat je toch meer zin hebt om op de bank een boek te lezen.

Leer jezelf kennen

Als je eenmaal over het eerste ongemak van ‘een avond alleen’ heen bent, dan kan het heerlijk zijn. Je hoeft niet over koetjes en kalfjes te praten als je daar geen zin in hebt. En je bent alleen met je eigen gedachten. Je leert wat je leuk vindt. Je kunt nadenken over wat er goed gaat in je leven. Over wat er beter kan. Over hoe je tevreden kunt zijn met jezelf. Met je kunnen. Met je prestaties.

Nadenken over negativiteit

Maar je leert niet alleen jezelf beter kennen, je leert jezelf ook om na te denken over dingen waar je ongelukkig van wordt. Vaak komen negatieve gevoelens die al een tijdje onder de oppervlakte sluimeren binnen als je alleen bent, als er niemand meer om je heen hangt die je afleidt. Je wordt opeens verdrietig om het verlies van een dierbare, en als je alleen bent is het tegenhouden van die tranen veel lastiger. Maar juist het doorvoelen van deze emoties zorgt ervoor dat je jezelf beter begrijpt. Het verdriet verdiept, maar is daarna veel beter te voelen en te verdragen.

Tijd voor je ziel

Dus geef je ziel wat die nodig heeft: tijd alleen. Met een boek in je favoriete burgertent, of door een wandeling te maken over de Veluwe. Geef jezelf tijd om na te denken en te reflecteren, en je zult zien dat je er sterker van wordt.

Over auteur

Meer lezen over tijd doorbrengen met jezelf?

Eline Hoffman schreef een pleidooi voor alleen-zijn.

Volgend artikel
Aandacht voor jezelf: 3 makkelijke tips voor meer zelfliefde
Aandacht voor jezelf: 3 makkelijke tips voor meer zelfliefde