Durf jij écht kwetsbaar te zijn?

Durf jij écht kwetsbaar te zijn? Durf jij écht kwetsbaar te zijn? Durf jij écht kwetsbaar te zijn?

Dankzij Brené Brown weten we dat kwetsbaarheid niet iets is om te vermijden, maar dat het je leven juist kan verrijken. Maar wat betekent het eigenlijk om écht kwetsbaar te zijn?

De afgelopen jaren is er veel aandacht geweest voor kwetsbaarheid. Waar het woord voorheen vooral werd geassocieerd met zwakte en schaamte, zette Brené Brown die consensus op z’n kop. Kwetsbaarheid was volgens haar niet iets om te vermijden, maar juist iets om na te jagen. Kwetsbaarheid, stelt Brown, kan je leven verrijken.

Weg met de schaamte

Het radicale idee dat het oké is – wenselijk, zelfs – om kwetsbaar te zijn, gaf veel mensen hoop. Veel te lang hebben we geluisterd naar die innerlijke criticus die ons vertelde dat we ons moesten schamen nadat we ons kwetsbaar hadden opgesteld. Die schaamte is namelijk de grootste blokkade als het gaat om verbindingen aangaan. Schaamte zorgt ervoor dat we dingen niet zeggen, niet delen en zelfs niet durven voelen. Het zorgt ervoor dat we ons niet helemaal kunnen blootgeven.

Wat is kwetsbaarheid?

Brown’s boodschap was duidelijk: weg met die schaamte, kom maar door met de kwetsbaarheid. Alleen, wat is kwetsbaarheid eigenlijk? Veel mensen dénken dat ze kwetsbaar zijn, maar zijn dat juist helemaal niet. Sans gene al je problemen op tafel gooien lijkt kwetsbaar, maar is vaak juist een afleiding van de kern. Het is praten óver kwetsbaarheid, in plaats van echt kwetsbaar zijn. Vertellen hoe verdrietig je was als het alweer over is, lijkt kwetsbaar tot op zekere hoogte, maar échte kwetsbaarheid is middenin dat verdriet naar een ander toegaan. En dat is niet eenvoudig.

Coming soon: ‘Mindful met Happinez’

Sta stil, ervaar en voel innerlijke rust
  • Over de wijsheid van leven in het nu

  • 12 oefeningen voor ultieme ontspanning

  • En meer

Hard werken

Kwetsbaarheid is ook niet makkelijk. Het is simpel om Brown’s boodschap te horen en aan te nemen, zónder het echt na te leven. In theorie ben je het volkomen met haar eens, maar kwetsbaar zijn in de parktijk is vaak een stuk lastiger. Zeker als je jezelf jarenlang hebt aangeleerd alles behalve kwetsbaar te zijn. Kwetsbaarheid is hard werken. Het is elke dag jezelf dwingen om die toenadering te zoeken. Elke dag kiezen om niet alleen je mooie, maar ook je lelijke kanten te tonen. Elke dag te accepteren dat je imperfect bent en fouten maakt. Kwetsbaarheid is hard werken.

Durf risico’s te nemen

Je kwetsbaar opstellen is ook: risico’s nemen. Het is ‘ik hou van je’ zeggen zonder dat je weet of er een antwoord terug komt. Het is je excuses aanbieden zonder te weten of de ander het zal accepteren. Het is eerlijk toegeven dat je een grote fout hebt gemaakt op je werk, ook al weet je niet hoe je baas zal reageren.

Tips om je kwetsbaar op te stellen

  • Geen oordeel. Accepteer jezelf helemaal zoals je bent. Spreek in vriendelijke, positieve woorden over én tegen jezelf.
  • Laat alle emoties toe. Wie schaamte, angst of boosheid onderdrukt, zal ook moeite hebben met andere emoties zoals liefde en vreugde.
  • Falen mag. Er is nog nooit iemand geweest die helemaal geen fouten maakte. Imperfectie is mooi.
  • Heb lef. Durf jezelf open te stellen voor anderen, durf lief te hebben en durf risico’s te nemen. Oók (of juist) als je geen zekerheden hebt.

Meer lezen?

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.
Volgend artikel
Welke gewoontes staan jouw geluk in de weg?
Welke gewoontes staan jouw geluk in de weg?