Welke gewoontes staan jouw geluk in de weg?

Welke gewoontes staan jouw geluk in de weg? Welke gewoontes staan jouw geluk in de weg? Welke gewoontes staan jouw geluk in de weg?

Wie zijn geluk zoekt in bezittingen, relaties, geld, roem, succes of een droombaan komt bedrogen uit. Echt geluk vind je in jezelf. Wisten we stiekem allang, maar toch zitten we onszelf vaak in de weg als het op levensgeluk aankomt.

Voor alle zoekers naar instant happiness een belangrijke mededeling: continu geluk nastreven is onmogelijk. Geluk buiten jezelf zoeken leidt bijna altijd tot teleurstelling. Je droomhuis vinden en succes hebben op je werk geven je een tijdelijk gevoel van geluk, maar dat gevoel verdwijnt ook weer. Alles in het leven is vergankelijk.

Laat je geluk daarom niet afhangen van externe factoren, maar neem het heft in eigen hand. Hoe? Door middel van acceptatie en bewustwording. Door je externe omstandigheden te accepteren en je emoties ervan los te koppelen, kun je écht geluk gaan ervaren. Je hebt dan namelijk invloed op hoe je reageert op situaties die zich aandienen, je wordt je bewust van je emoties en je geluk hangt niet langer af van wat er om je heen gebeurt.

Ook leren? Begin met het loslaten van de belemmeringen op jouw innerlijke geluk, zoals deze vier gewoontes:

Tot 50% korting: Sieraden Stock Sale Happinez x A Beautiful Story

De Stock Sale is nú live. Meld je aan en krijg toegang tot 50% korting op geselecteerde, tijdloze sieraden.

1. Wachten tot er iets gebeurt

‘Als ik bij dat ene bedrijf mag werken/de liefde van mijn leven heb gevonden/mijn streefgewicht heb bereikt/daar op vakantie ga, dán ben ik echt gelukkig’. Betrap jij jezelf weleens op dergelijke gedachten? Dan heb je vast gemerkt dat er altijd wel weer een nieuw ‘geluksdoel’ ontstaat als je eenmaal iets bereikt hebt. Een never ending story, eigenlijk, want als er steeds nieuwe voorwaarden voor geluk ontstaan ben je nooit ‘echt gelukkig’.

Als je wacht tot er iets gebeurt wat jou gelukkig moet maken, geef je minder aangename gebeurtenissen automatisch de kans om jou ongelukkig te maken. Accepteer dat het leven niet bestaat uit louter gladde wegen, maar ook hobbels en imperfecties kent. Door die moeilijke paden gewoon te bewandelen, ervaar je voldoening op je pad en hoef je niet te wachten tot er iets gebeurt wat jouw geluk zal doen ontspruiten.

2. Te veel piekeren

Wanneer het leven moeilijk wordt zijn mensen geneigd veel te gaan piekeren. Met piekeren alleen heeft echter nog nooit iemand z’n problemen opgelost. De kunst is om in plaats van te piekeren actie te ondernemen. Ja, óók als je niets kunt veranderen aan de situatie. Het accepteren van en je overgeven aan de situatie is dan namelijk de actie die je onderneemt. Daarmee leer je jezelf een heel waardevolle, belangrijke vaardigheid: loslaten.

3. De wereld de schuld geven van jouw problemen

Iedereen loopt vroeg of laat in het leven tegen moeilijkheden aan. De vraag is hoe je met die moeilijkheden omgaat. Wie altijd de schuld bij een ander zoekt en nooit bij zichzelf te rade gaat, laat zijn gemoedsafstand afhangen van externe factoren. En dat is niet de manier om geluk te vinden.

Online training Mindful Leven

  • Met mindfulness expert Johan Noorloos

  • Voor een lichter en opgeruimder leven

  • Ervaar meer innerlijke rust

Geluk betekent accepteren dat sommige dingen nu eenmaal gebeuren en die dingen op z’n beloop laten. Als jij je verantwoordelijkheid neemt voor de dingen die gebeuren, in plaats van te leven met wrok en haat, behoud je zelf de regie. Dat maakt je pas echt onafhankelijk.

4. Je vastklampen aan het verleden

Het verleden hoeft niet vergeten, uitgewist of verdoezeld te worden. Het heeft je namelijk gebracht tot waar en wie je nu bent, wat er ook is voorgevallen. In plaats van je blind te staren op een verkeerde keus die je ooit maakte of een ingeslagen weg waar je spijt van hebt, kun je het verleden zien als een brug die jou verbindt met een betere toekomst.

Wees daarom dankbaar voor wat het verleden jou gebracht heeft én wat de toekomst voor jou in petto heeft. Laat het maar op je afkomen, want ook hier komt het sleutelwoord voor innerlijk geluk weer om de hoek kijken: acceptatie.

Meer lezen?

  • Waarom acceptatie soms het grootste cadeau voor jezelf is
  • Leer de chaos in je leven accepteren – want dat brengt je dit
  • Stop met zoeken naar geluk
Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.
Volgend artikel
In het hier en nu door middel van improviseren – met Lex Empress
In het hier en nu door middel van improviseren – met Lex Empress