Een pleidooi voor leven vanuit je hart

Door Susan Smit
Een pleidooi voor leven vanuit je hart Een pleidooi voor leven vanuit je hart Een pleidooi voor leven vanuit je hart

Zijn jouw daden in lijn met je diepste gevoelens, gedachten en bedoelingen? Susan Smit schreef een pleidooi voor leven vanuit je hart. Want volgens haar zijn onze intenties de ware kracht achter alles wat we doen.

Wat kan er toch een reusachtige kloof zitten tussen wat we willen doen en waar het in de werkelijkheid op uitdraait. Goede raad kan onhandig je mond verlaten, keuzes kunnen verkeerd uitpakken, oprechte beloften kunnen door omstandigheden niet nagekomen worden. Ondanks al je goede bedoelingen en voornemens faal je. Je kunt alleen maar hopen dat je liefdevolle intentie achter de beroerde uitkomst voelbaar is.

Andersom komt het ook voor: op het oog prima daden kunnen doordrongen zijn van slechte bedoelingen. Als iemand iets vriendelijks zegt of doet, kun je toch aan alles voelen dat de onderliggende bedoeling onaangenaam is. Het wringt, het schuurt, het verwart. Er klopt iets niet. Ooit had ik een schoonmoeder die gefrustreerd uitriep: ‘Maar ik dóé toch hartelijk tegen je?’ Dat moest ik beamen; op de omgangsvorm was niets aan te merken. Toch viel uit elke keuze, elke gezichtsuitdrukking en de onderliggende energie af te leiden dat het laagje hartelijkheid dun en kunstmatig was en diende om onvrede te verbloemen. ‘C’est le ton qui fait de la musique’, zei deze mevrouw vaak; het is de toon die de muziek maakt. Helaas voor vorm-mensen werkt dat niet voor inhoud-mensen. Niet iedereen is bereid dat spelletje mee te spelen. Hoe beleefd en keurig ook geformuleerd, wat daadwerkelijk bedoeld wordt is wat ertoe doet – niets anders.

Zuivere intenties

De bedoeling achter wat we zeggen en doen heeft een veel grotere invloed dan je op het eerste gezicht zou denken. Als je bijvoorbeeld vanuit pure, altruïstische bedoelingen een inzamelingsactie begint voor een dierenopvang, maar je haalt te weinig geld op om de opvang te realiseren, dan lijkt het van een afstandje een mislukking. Maar de energie rondom de poging is lichtenergie, en die heb je wel degelijk gemanifesteerd. Aan de andere kant: als iemand met tegenzin of vanuit onzuivere intenties meewerkt aan een campagne voor een bepaalde ziekte, dan ondermijnen de ware gevoelens achter die medewerking de goede daad. De energie is donker. En ook dat heeft een uitwerking op de werkelijkheid.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer


Leven vanuit je hart, dat is wat telt

De intentie achter een daad of uitspraak – niet de daad zelf – bepaalt de energie die de wereld in gebracht wordt. Sterker nog: onze intenties hebben zelfs al invloed op de werkelijkheid zonder dat we er een daad aan vast plakken. Een liefdevolle, ondersteunende gedachte aan iets of iemand heeft een positief effect. Uiteindelijk vindt die lichtenergie zijn weg naar de fysieke werkelijkheid op manieren die we niet kunnen bevatten, maar wel kunnen ervaren.

Vertrouw dus maar op je onzinradar als je voelt dat er bij iemand iets niet klopt. En onderzoek zelf bij elk mooi woord dat je spreekt en elke menslievende daad die je verricht of het in lijn is met je diepste gevoelens, gedachten en bedoelingen. Houd het zuiver, of zie er anders van af.

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.

Meer lezen van Susan?

Iemand verlaten: Susan Smit over het eindigen van een relatie.

Volgend artikel
Lief kind van deze tijd, Susan Smit schreef je deze brief
Lief kind van deze tijd, Susan Smit schreef je deze brief