Iemand verlaten: Susan Smit over het eindigen van een relatie

Door Susan Smit
Iemand verlaten: Susan Smit over het eindigen van een relatie Iemand verlaten: Susan Smit over het eindigen van een relatie Iemand verlaten: Susan Smit over het eindigen van een relatie

Liefde hoeft niet te eindigen met een grote ruzie, hoogverraad of zelfs maar een aanwijsbaar conflict. Het kan ook zijn dat de liefde bijna ongemerkt is bekoeld. Je zit samen in een bad dat langzaam koud is geworden en een van tweeën stapt er als eerste uit. De ander probeert het bad misschien nog aan te vullen met warm water, maar het is te laat. Iemand heeft de relatie verlaten. 

Ik was degene die mijn langste relatie ooit, die van elf jaar, beëindigde. Na de seven year itch overleefd te hebben (en die jeukte toen echt bij mij) sloeg de twijfel opnieuw toe. Om me heen werd de ene na de andere vriendin ten huwelijk gevraagd, maar bij mij ontbrak elke wens en ik geloof dat ik zelfs een keer tijdens een huwelijksaanzoekscène in de tv-serie ER heb geroepen: ‘Dat moet jíj niet doen, hoor!’ Dat vond ik zelf ook best gek, waarna ik ging nadenken.

Hij was mijn beste vriend, bezorgde me elke dag de slappe lach en er was passie, maar toch was de noodzaak om bij hem te zijn me na al die jaren ontglipt. Dat ‘moeten’ dat ervoor zorgde dat ik ooit koste wat kost bij hem wilde zijn, was weg en ik kon het niet meer terugvinden. Het was alsof mijn eigen hart me een vuile streek leverde, want ik hield (en houd) nog steeds van hem. Toch was hij niet langer de man met wie ik mijn leven wilde delen.

Tijdelijke crisis of definitief afscheid?

Gevoelens zijn vergankelijk, zelfs de hevigste gevoelens. Dat is, zeker in de liefde, een bijna onverdraaglijke gedachte, maar toch is het waar. Je kunt iemand met heel je wezen hebben bemind, begeerd, aanbeden en dan ineens is de behoefte om bij die persoon te zijn weg.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Meer dan 5.925 trainees gingen je voor

Wat elke goede relatie in deze situatie verdient is een grondig onderzoek of het een tijdelijke crisis is of een definitief afscheid. Vallen de gevoelens nog op te poken met goede gesprekken, eventueel met een professional erbij, een reisje samen naar andere oorden waar nieuwe dingen mogelijk blijken? Is er een oorzaak van buitenaf aan te wijzen die op te lossen valt of tijdelijk is (denk aan jonge kinderen die slaap, energie en aandacht opeisen)? Probeer, vecht, experimenteer, heb geduld, maar wees uiteindelijk eerlijk tegen jezelf.


Taai en noodzakelijk

Te moeten opstaan uit dat bad, waar jullie samen zo lang en fijn in hebben gelegen, is taai. Maar te blijven zitten, alleen om het mooie verleden en om de ander geen pijn te doen, is verraad aan het leven, aan jezelf en bovenal aan de ander – want de ander verdient niets minder dan een door kaarsen omringd bad met bubbelend badschuim waar de damp van af slaat.

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.

Meer lezen van Susan Smit?

Wat empathisch zijn je brengt.

Volgend artikel
Dit is het geheim van seksuele verbinding in lange relaties
Dit is het geheim van seksuele verbinding in lange relaties