Terug naar overzicht

Dit is het geheim van seksuele verbinding in lange relaties

Categorie
Tekst
Sanne Eva Dijkstra
Dit is het geheim van seksuele verbinding in lange relaties

Sleur in de slaapkamer voorkomen (of verhelpen) en klaar om alles uit de kast te trekken? Er is natuurlijk helemaal niets mis met sexy lingerie, speeltjes of rollenspellen om de boel wat op te leuken, maar het hóeft niet. Volgens seksuoloog en docent Emily Nagoski heb je namelijk helemaal geen spannende trukendoos nodig om het vuurtje – ook als je al jaren samen bent – brandend te houden. Hoe vaak, waar en op welke manier jullie seks hebben is namelijk níet bepalend voor seksuele voldoening.  

De echte ingrediënten voor een bevredigend seksleven op de lange termijn klinken wellicht niet zo sexy, maar werken wel: vriendschap, knuffelen, vertrouwen en prioriteiten stellen. Nagoski gelooft er heilig in. Ze zegt zelfs dat wel of niet knuffelen na het vrijen de beste indicator is voor een sterke relatie en seksuele tevredenheid.

Je hebt verlangen en verlangen

Er zijn twee soorten verlangen: spontaan en responsief. Als een stel niet van elkaar af kan blijven en de vonken er voortdurend vanaf spatten, ontstaat de zin in seks spontaan. Vooral in het begin van een relatie, als je elkaar nog maar net kent en tot over je oren verliefd op elkaar bent, is dit type verlangen veel en vaak aanwezig. De responsieve variant kost soms iets meer moeite. Dit verlangen ontstaat niet zomaar vanuit het niets, maar als reactie op prikkels die je een prettig gevoel geven. Zoals een kus, een blik of een streling.

Fijne gevoelens en herinneringen

Als je elkaar door en door kent, is responsief verlangen heel belangrijk. Tegen elkaar aanliggen, huidcontact: dat roept fijne gevoelens en herinneringen op. Daardoor denk je: ‘hey, ik vind dit fijn’ en dus ‘hey, ik vind jou leuk’. Naakt slapen is dan ook helemaal geen slecht idee. Maar met dagelijkse beslommeringen, irritaties en zorgen komen die liefdevolle gevoelens helaas niet altijd vanzelf. Nagoski zegt dat je zulke situaties onderling het beste kunt benaderen met vriendelijkheid en compassie. Daarmee voorkom je dat het tussen jullie in gaat staan. Of liggen, in dit geval.

Maak van elkaar een prioriteit

Vriendelijkheid en compassie, dus. Of dat lukt, ligt aan de manier waarop jullie met elkaar omgaan. Volgens Nagoski delen stellen die al jarenlang bij elkaar zijn en toch sterk (seksueel) verbonden met elkaar blijven twee onmisbare kenmerken. Er is vriendschap en vertrouwen in hun relatie en ze geven prioriteit aan seks. Vind je dat laatste koel klinken en ben je bang dat seks daardoor een verplicht nummertje wordt? Nagoski ziet het anders: ‘Ik kan niets bedenken dat romantischer of sexier is dan iemand die van jou een prioriteit maakt omdat hij of zij de verbinding zo belangrijk vindt.’ En zo is het maar net.


Meer Happinez?

Door anderen gelezen