Zo wordt praten over seks een vanzelfsprekend onderdeel van je relatie

Zo wordt praten over seks een vanzelfsprekend onderdeel van je relatie Zo wordt praten over seks een vanzelfsprekend onderdeel van je relatie Zo wordt praten over seks een vanzelfsprekend onderdeel van je relatie

Het is een van de belangrijkste bouwstenen van een goede relatie: fijne seks. Maar het gaat niet (altijd) vanzelf. Om er allebei van te blijven genieten, moet je het er soms over hebben. 

Voor sommige mensen is dat net zo gewoon als een boodschappenlijstje maken, anderen vinden het best lastig om hun voorkeuren te bespreken. Ze zijn bang de ander te kwetsen, of vinden het eng om zichzelf kwetsbaar op te stellen. Misschien speelt ook de gedachte mee dat seks iets is waarin je elkaar hoort aan te voelen, wat vanzelf hoort te gaan. Maar ja, zo werkt het niet. Je partner kan nou eenmaal niet je gedachten lezen (en jij de hare / zijne niet!). Volgens psychotherapeut Esther Perel zijn stellen die open praten over seks, het meest gelukkig in de slaapkamer.

Praat erover búiten de slaapkamer

Veel psychologen en seksuologen adviseren om het gesprek over seks niet tijdens de seks te voeren, en ook niet in de slaapkamer. Een neutrale plek is minder beladen, zeggen ze. In bed kun je je beter beperken tot non-verbale communicatie, volgens Esther Perel. Benadruk wat je fijn vindt, bijvoorbeeld door zijn of haar hand te sturen. Maar wees uiteraard duidelijk wanneer je iets echt niet prettig vindt.

Doseer je ‘agendapunten’

Als praten over seks tot nu toe geen vanzelfsprekendheid was in je relatie, gooi dan niet in een keer je hele wensenlijst op tafel. Dan lijkt het alsof je nergens tevreden over bent. Noem ook de dingen die je fijn vindt, en breng je wensen positief. Zeg niet: ‘jij neemt nooit initiatief’, maar: ‘ik vind het zo fijn als je initiatief neemt, wil je dat wat vaker doen?’

Online training Sacred Sexuality

  • Ervaar meer levendigheid, intimiteit en sensualiteit

  • Kom in verbinding met je vrouwelijke energie


Sta open voor de andere kant

Net zoals jij je wensen en kritiekpunten hebt, heeft je partner die ook. Doe je best om er echt tweerichtingsverkeer van te maken: vertel wat jij fijn zou vinden, maar besteed evenveel aandacht aan zijn of haar ervaring en fantasieën. Zit je in een lange relatie? Zo houd je de seks leuk.

Praat niet alleen over problemen

Seks wordt een gewoon onderwerp wanneer je de verschillende kanten ervan bespreekt. Snijd het onderwerp niet alleen aan wanneer je iets wilt veranderen, maar ook op een neutralere manier. Vraag je lief naar zijn of haar fantasieën, favoriete moment (‘wat vind jij eigenlijk zo fijn aan ochtendseks?’), voorkeur voor muziek, etcetera. Dat maakt praten over seks, behalve soms serieus, ook leuk en spannend en veel minder beladen. En zeg het uiteraard wanneer het gisteravond helemaal geweldig was – liefst heel concreet, zodat je partner weet wát je zo fantastisch vond.

Meer lezen over seks?

Dit zijn 7 redenen om vandaag seks te hebben.

Volgend artikel
7 redenen om vandaag seks te hebben
7 redenen om vandaag seks te hebben