Maak jij een moeilijke periode door? Deze twee adviezen helpen je verder

Fotografie Tekst Janita Naaijer
Maak jij een moeilijke periode door? Deze twee adviezen helpen je verder Maak jij een moeilijke periode door? Deze twee adviezen helpen je verder Maak jij een moeilijke periode door? Deze twee adviezen helpen je verder

Een burn-out, de dood van een geliefde of een knagend gevoel van zinloosheid. We maken allemaal moeilijke perioden door in ons leven. Hoe ga je daarmee om in een maand die voor de meesten van ons gevuld is met etentjes en andere sociale verplichtingen? De onderstaande twee adviezen kunnen je helpen.

Op het eerste gezicht kan er geen grotere mismatch bestaan. Aan de ene kant is er de decembermaand. The most wonderfull time of the year, die op televisie en in magazines vergezeld gaat met sfeervolle beelden van gelukkige en complete families. Vrolijk lachende mensen bovendien. Aan de andere kant sta jij. Met je ziel onder je arm, niet-wetend hoe je je dit jaar ooit zal kunnen overgeven aan de festiviteiten.

Maar kijk eens wat beter. Is er wel sprake van een mismatch? Is december niet juist de periode om naar binnen te keren? De maand waarin verdieping, troost en verbinding centraal staan?

Advies 1 Laat moeilijke momenten je relaties verdiepen

Net zoals een gewond dier zich terugtrekt in zijn schuilplaats, zijn de meeste mensen die niet lekker in hun vel zitten geneigd om zich af te sluiten voor de buitenwereld. Dat is een hele natuurlijke reactie die je kan helpen bij het doorvoelen van je emoties, maar het gevaar bestaat dat je erin doorschiet. Of je onnodig afzijdig houdt van familie en vrienden omdat je het idee hebt dat je – zeker in de decembermaand – vrolijk en opgewekt zou moeten zijn.

Onthoud dat je er mag zijn met al je kleuren. En dat je nu je een moeilijke periode doormaakt alle steun en troost van geliefden goed kunt gebruiken (En zij je die warmte maar al te graag geven!) Juist door je op moeilijke momenten met anderen te verbinden, krijgen relaties de kans om zich te verdiepen en verder tot bloei te komen.

Advies 2 Focus je op vreugde en verwondering

De lichtjes in de kerstboom. Een mooi gedekte tafel. Een dampende mok met warme chocomelk en een fleecedekentje over je benen. Wie worstelt met grote levensvragen of zich verdoofd voelt door emoties, vindt houvast in het kleine. Laat je moeilijkheden wanneer dat mogelijk is even voor wat ze zijn en gun jezelf de rust, de ontspanning en de weldaad van de fijne, zintuiglijke ervaringen die bij de decembermaand horen.

Geluk is voor jou op dit moment misschien even uit het vizier, maar je verwonderen over de schoonheid van kleine dingen en je daaraan verwarmen kan altijd. Juist in de laatste weken van het jaar.

Dit is het tweede deel van een serie over hoe je kunt omgaan met eenzaamheid en verdriet in december. Lees hier deel één.

Volgend artikel
Met deze drie tips wordt het een onvergetelijke Kerst
Met deze drie tips wordt het een onvergetelijke Kerst