De kracht van de natuur in tijden van rouw

De kracht van de natuur in tijden van rouw De kracht van de natuur in tijden van rouw De kracht van de natuur in tijden van rouw

Toen Long Litt Woon jaren geleden in Noorwegen verbleef als uitwisselingsstudent, werd ze verliefd op de Noor Eiolf Olsen. Long verhuisde naar Scandinavië en meer dan dertig jaar lang had ze een relatie met Eiolf, tot hij op een dag naar zijn werk ging en niet meer thuiskwam. Eiolf overleed onverwacht en Long kwam in een heftig rouwproces terecht. Wat haar hielp de weg terug naar haar leven te vinden? Paddenstoelen zoeken in het bos.

Long Litt Woon schreef er een boek over, ‘De weg terug naar het leven’, waarin ze mensen niet alleen inspireert over paddenstoelen, maar ook over hoe de natuur je bijstaat in tijden van rouw.

Paddenstoelencursus

Na het overlijden van Eiolf schreef Long zich in voor een paddenstoelencursus, in een poging zichzelf weer onder de mensen te krijgen. Ze had er niet veel verwachtingen van, maar de cursus opende een hele nieuwe wereld voor haar. Daarnaast hielp de tijd in de natuur haar in haar rouwproces. De natuur is helend en Long benadrukt dan ook de kracht van het Japanse bosbaden.

Het fijne aan de cursus was dat niemand haar kende en ze geen persoonlijke vragen kreeg. Niemand zag haar als weduwe, als de vrouw van de overleden Eiolf. En niemand vroeg haar naar haar gevoelens of hoe het met haar ging. Er werd alleen over paddenstoelen gepraat. Long vond dat fijn, het gaf haar de mogelijkheid zich zo nu en dan een andere identiteit aan te meten en haar bestaan als weduwe even aan de kant te zetten.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Cadeau: koperen tongschraper

Levensvreugde

Toen Long voor het eerst zelf een eetbare paddenstoel vond en wist te determineren, voelde ze voor het eerst sinds het overlijden van haar man weer vreugde. Ze schrijft: ‘Was dit zoals vreugde voelde? Ik werd gewoon duizelig van het gevoel waarvan ik geloofde dat het na Eiolfs dood voorgoed gestorven was, het was alsof ik een soort multivitamine rechtstreeks kreeg ingespoten.’

Daarnaast sprak het zoeken van paddenstoelen al haar gedempte zintuigen aan. Long vertelt dat mensen die rouwen niets meer proeven, ruiken of voelen. Alsof al je zintuigen zijn verdoofd. De paddenstoelen dwongen Long haar zintuigen weer op een andere manier te gebruiken, want kijken, ruiken en voelen zijn de enige manier om vast te stellen welke paddenstoel je gevonden hebt.


Paddenstoelentips

Het boek is een paddenstoelenhandboek voor beginners. Ze deelt haar eigen ervaringen, maar ook concrete adviezen zoals: wat neem je mee als je op zoek gaat naar paddenstoelen? Waar let je op om erachter te komen of een paddenstoel eetbaar is? En hoe maak je je gevonden paddenstoelen klaar? De belangrijkste regels: bij twijfel niet op eten en paddenstoelen eerst droog bakken zodat het vocht eruit kan, daarna pas de olie erbij gieten.

Tijdens een wandeling in het Amsterdamse Bos vertelt ze aan Trouw: “Ik denk dat het hierop neerkomt: je zit als je paddenstoelen zoekt in een soort bubbel. Je bent alleen, met de paddenstoelen. Het maakt dat je meer in het heden zit. Maar het verleden kun je niet veranderen, de toekomst weet je niet. Het heden is de enige plek waar je in kunt zijn, dus wees daar dan ook.”

Meer lezen over rouw?

Waarom je je niet kunt voorbereiden op rouw.

Volgend artikel
Wat als je rouwt zonder iemand verloren te hebben?
Wat als je rouwt zonder iemand verloren te hebben?