Menopauze en de maan: dit wil de afnemende maanfase je leren

Menopauze en de maan: dit wil de afnemende maanfase je leren Menopauze en de maan: dit wil de afnemende maanfase je leren Menopauze en de maan: dit wil de afnemende maanfase je leren

De cyclus van de maan kan ons eindeloos inspireren. Ook wanneer we in de overgang zijn is de maan een wijze raadgever. De menopauze staat namelijk gelijk aan de afnemende maanfase. Een krachtige fase in zowel een vrouwenleven als de maancyclus, waarin we negativiteit loslaten en naar binnen keren. Benieuwd wat de afnemende maan jou wil leren?

De cyclus van de maan wordt gezien als een natuurlijke cyclus van opbouw, groei, volle bloei, dan weer afbouwen en loslaten. Een universeel patroon dat veel in de natuur terugkomt, ook in de mens.

De invloed van de maan is met name zichtbaar bij de vrouw. Net als de planeet Venus, staat de maan namelijk symbool voor vrouwelijke yin energie. Ook in je geboortehoroscoop zie je dit terug. Daar representeert de maan een aantal zaken in je leven. Een heel belangrijke is je moeder, de band met je moeder, emotionele hechting en hoe je emotioneel in elkaar zit.

Maar ook ons lichaam is verbonden met de maan. Zo is de vrouwencyclus terug te leiden naar de vier maanfasen. De nieuwe maan symboliseert de menstruatie, de wassende maan past bij de pre-ovulatie, de volle maan staat symbool voor de ovulatie en de wassende maan staat voor de periode voor je menstruatie.

Online training Sacred Sexuality

  • Ervaar meer levendigheid, intimiteit en sensualiteit

  • Kom in verbinding met je vrouwelijke energie

De vier levensfases van de vrouw

Dit patroon is ook op een ander niveau bij de vrouw zichtbaar. In de cyclus van een vrouwenleven vind je dezelfde op- en afbouw, van lente naar zomer en van herfst naar winter. Als vrouw maken we namelijk vier grote transformaties door in ons leven:

  • Maiden: de fase waarin we als meisje ontluiken en die symbool staat voor opkomst, lente, wassende maan en menstruatie
  • Mother: de fase waarop we iets in de wereld brengen (iets dat verder gaat dan kinderen krijgen). Deze fase wordt gekenmerkt door bloei, zomer, volle maan en geboorte geven.
  • Maga: het moment waarop de menopauze begint en die symbool staat voor loslaten, herfst, afnemende maan en de overgang.
  • Crone: de fase waarin we het aardse leven verlaten. Een tijd die symbool staat voor de winter, donkere maan en afscheid

Menopauze en de maan

Wanneer we in de overgang zijn is onze levensenergie vergelijkbaar met die van de afnemende maan. En hoewel we dit als snel als iets negatiefs zien, heeft de waning moon zoveel moois te bieden.

Tijdens de afnemende maan is de linkerhelft van de maan zichtbaar, maar de sikkel wordt steeds kleiner naarmate het derde en vierde kwartier verlopen. Het is een maanfase waarin we makkelijker naar binnen keren en onze eigen behoeftes durven volgen.

En alles wat hier niet aan bijdraagt mag losgelaten worden. Bij afnemende maan is het tijd om op te ruimen, af te stoten, afscheid te nemen, knopen door te hakken en negatieve invloeden in je leven los te laten. Afnemende maan spoelt uit, zweet uit en ademt uit, droogt, nodigt uit tot activiteit en het aanwenden van energie.

Online training Leef met de maan

  • Ontdek wat de kracht van de maan voor jou kan doen

  • Tijdelijk cadeau: Moon Journal

  • Met 8 lessen — één voor elke maanfase + 4 bonuslessen

  • Meer dan 5.900 trainees gingen je voor

Een spirituele transitiefase

Wanneer we met deze blik naar de overgang kijken, kan het een levensfase zijn van ongeremde persoonlijke groei. Nadat je zoveel hebt gegeven en voor anderen hebt gezorgd, is het nu tijd voor jou. Het is een spirituele transitiefase waarin je je ontpopt tot een vrijgevochten vrouw.


Transformeren betekent veranderen, bewegen en verfijnen. Net als de maan mag je meer licht naar binnen schijnen. De menopauze is daarom ook het uitgelezen moment om te kiezen voor het leven dat je echt wil leiden. De overgang kan een uitnodiging zijn om je wereld opnieuw vorm te geven. Om op jouw manier invulling te geven aan het vrouw-zijn en te worden wie je werkelijk bent.

Leven met de maan

De menopauze kan ook een goede tijd zijn om je te verdiepen in de maanfasen. Omdat we na overgang niet langer gestuurd worden door onze menstruatiecyclus, hebben we vaak behoefte aan een ander ritme of cyclus om ons leven (meer) richting en betekenis te geven. En juist door het ontbreken van die menstruatiecyclus, is er ruimte om je volledig af te stemmen op de maanfasen en alle bijpassende energieën.

Meer over de overgang?

In de overgang? Hormonen zijn je vrienden

Volgend artikel
10x wat leven in samenwerking met de maan je oplevert
10x wat leven in samenwerking met de maan je oplevert