Drie redenen om perfectionisme los te laten

Drie redenen om perfectionisme los te laten Drie redenen om perfectionisme los te laten Drie redenen om perfectionisme los te laten

Wie perfectionisme durft los te laten, leert een veel belangrijkere levensles: compassie (voor anderen én jezelf) is het allermooist.

Perfectionisme lijkt wel een vloek van deze tijd. Een tijd waarin alles zichtbaar is en waarin vergelijkingen met de buurman of een vreemde op social media zo zijn gemaakt. De Koreaanse zenboeddhist Haemin Sunim praat er meer over dan ooit te voren, in een interview met Trouw zegt hij: “Zenmeester Senchchan schreef al in de zesde eeuw: ‘Ware vrijheid is vrij van de angst om niet perfect te zijn’. Maar dat is geen reden om mensen nu niet meer aan te raden om hun perfectionisme los te laten. We zijn er niet per se beter in dan vroeger.” Dat loslaten is dus iets wat we moeten willen, maar waarom eigenlijk?

1. Perfectionisme staat (zelf)compassie in de weg

“Wie zijn eigen beperkingen inziet, stelt minder snel te hoge eisen aan anderen,” zegt Sunim. “Dan ontstaat er ruimte in je hart om meer compassie te voelen.” Volgens Sunim is compassie hetzelfde als aandacht geven zonder vooringenomenheid, oordeel of de wens iets aan de ander (of jezelf) te willen veranderen. Makkelijker gezegd dan gedaan.

2. Perfectionisme is zinloos

Niemand is perfect. Dat wéten de meeste mensen wel, maar toch streven ze naar perfectie. Waarom? Doordat in sommige sferen en in sommige hoofden perfectionisme nog steeds gelijk staat aan succes, gedrevenheid en doorzettingsvermogen. Die gedachte is nutteloos, want het enige waar perfectionisme vaak toe leidt is ongeluk, een burn-out of teleurgestelde dierbaren om je heen. Niet bepaald benijdenswaardig, toch? Durf maar eens imperfect te zijn, en zie daar de schoonheid van in.

Coming soon: ‘Mindful met Happinez’

Sta stil, ervaar en voel innerlijke rust
  • Over de wijsheid van leven in het nu

  • 12 oefeningen voor ultieme ontspanning

  • En meer

3. Perfectionisme is het stadium vóór zelfhaat

Wie perfectionistisch is, eist veel van zichzelf. Teveel. Vallen en opstaan staat gelijk aan falen. En dat is lastig. Perfectionisten betrekken alles op zichzelf. Elke tegenslag voelt als een persoonlijke nederlaag en is voor de perfectionist een bevestiging dat hij/zij niet goed genoeg is. Je bent kritisch naar anderen, maar boven alles ben je kritisch naar jezelf. Er is niets mis met een beetje zelfkritiek, maar wanneer elk ding dat misgaat een reden wordt voor kritiek en harde woorden, blijft er niets anders over dan zelfhaat. Wie durft imperfect te zijn, leert weerbaar te zijn, sterk te staan en van zichzelf te houden. Met fouten, falen en slechte eigenschappen en al.

Meer lezen?

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.
Volgend artikel
Wat als er nou helemaal níets mis met je is?
Wat als er nou helemaal níets mis met je is?