Voel jij je vaak somber op zondagavond? Dit helpt

Voel jij je vaak somber op zondagavond? Dit helpt Voel jij je vaak somber op zondagavond? Dit helpt Voel jij je vaak somber op zondagavond? Dit helpt

Zondagavond, de eettafel wordt afgeruimd en de laatste uren van het weekend breken aan. Veel mensen worden op dit moment overvallen door een gevoel van melancholie en somberheid: de zondagavondblues doet zijn intrede. Herkenbaar? Je kunt er wat aan doen.

Twee keer knipperen en het weekend is alweer voorbij. Was het nog maar vrijdag in plaats van zondag… Op vrijdag kunnen we de to do lijstjes, vergaderingen en ingewikkelde vraagstukken even voor gezien houden en staan er twee lekkere dagen van vrijheid voor de deur. Op zondag daarentegen ‘moeten we bijna weer’. We beginnen alvast te peinzen en stressen over de verplichtingen die in het verschiet liggen, zien op tegen de drukte en balen ervan dat het weekend wéér te kort was. En dat voelt voor veel mensen als een steen in hun maag.

Als je zo erg opziet tegen de werkweek, zoek dan een andere baan, zou je kunnen denken. Zo simpel ligt het voor velen echter niet. Volgens Luc Swinnen, arts en stressconsulent in België, zal ongeveer 90 procent van de mensen ooit kampen met een down gevoel op de zondagavond. En volgens onderzoeker Peggy de Prins zijn het juist de mensen die zich erg betrokken, gemotiveerd en positief voelen bij hun baan, die de zondagavondblues ervaren.

Alleen met je gedachten

Je kunt dus prima plezier in je werk hebben en je tegelijkertijd tóch down voelen op de zondagavond. Wat dan wel de boosdoeners zijn? Allereerst: issues met de biologische klok. In het weekend slapen de meeste mensen langer uit en gaan later naar bed. Met zulke verstoringen is het niet verrassend dat je je op zondagavond down voelt, zeggen onderzoekers. Het controlecentrum in je brein raakt in de war, en dat maakt je somber.

Coming soon: ‘Mindful met Happinez’

Sta stil, ervaar en voel innerlijke rust
  • Over de wijsheid van leven in het nu

  • 12 oefeningen voor ultieme ontspanning

  • En meer

Naast de verstoring van de biologische klok brengt het weekend voor veel mensen ook iets anders met zich mee: rust. Met name de zondag is voor veel mensen – bewust of onbewust – een moment van zelfreflectie. Terwijl er op zaterdag nog gewerkt wordt aan allerlei klussen, heen en weer wordt gefietst tussen de sportvereniging en de patatzaak en er wellicht ’s avonds nog tijd is voor een feestje, is er op zondag ineens tijd om na te denken, te piekeren, te mijmeren.

En dat is iets waar sommigen veel moeite mee hebben, volgens psychiater Thomas Wehr. Hij geeft aan dat veel mensen het eng vinden om alleen te zijn met hun gedachten en er niet tegen kunnen om hun leven te overdenken. Daardoor zou volgens hem een angstig, weemoedig gevoel kunnen ontstaan.

Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je je zondagavondblues minder intens kunt maken. Met de volgende tips sluit je je weekend met net zo’n goed gevoel af als dat je ‘m begon:

Bereid je op vrijdag alvast voor

Het zorgeloze gevoel dat de vrijdagmiddag – bijna weekend! – met zich meebrengt, houd je het liefst de hele week vast. In plaats van op zondag weemoedig naar de vrijdag terug te verlangen, draai je daarom de boel om: je zorgt op vrijdag alvast dat je dat gevoel op de zondag voorkomt. Het kan al helpen om op vrijdag een half uurtje de tijd te nemen om alvast een planning te maken voor de komende week, zodat je je daar op zondagavond in elk geval geen zorgen om hoeft te maken. Zo ga je goed voorbereid het weekend in én kun je de draad op maandag weer gemakkelijk oppakken.


Zorg voor controle

Niet alleen op werkgebied, maar ook thuis is het fijn om de controle te behouden. Als je de vrije tijd die je op zondag hebt efficiënt benut, doet dat je humeur op zondagavond absoluut ten goede. Rust in je hoofd is zonder twijfel belangrijk, maar dit kan óók ontstaan tijdens het draaien van de was en het stofzuigen van het huis. Daar bespaar je niet alleen tijd mee voor de komende week, het zorgt er ook voor dat je op zondagavond met een voldaan gevoel op de bank kunt ploffen. Weer een stukje minder ruimte voor die zondagavondblues.

Ga er samen op uit

Gezelligheid is altijd een goed idee. Sociale activiteiten bieden afleiding en zijn heel belangrijk voor je ontspanning (mits je iets plant waar jij zelf óók van geniet, natuurlijk). Door contact met anderen kun je beter relativeren, is er minder ruimte om te piekeren en houd je het relaxte gevoel van het weekend beter vast.

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.

Meer lezen over omgaan met een dip?

After holiday dip? Zo blijf je zen op kantoor na een vakantie.

Volgend artikel
Ben je hooggevoelig? Zo ga je ermee om op je werk
Ben je hooggevoelig? Zo ga je ermee om op je werk